[RESTAURANTUL MAI]

27 octombrie 2015 [Raiden] Bucurestii vechi

[RESTAURANTUL MAI] Pentru că mulți postează poze cu restaurantul MAI de la care plecase vicepremierul Oprea în seara când a murit polițistul din escorta lui după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă, hai să vedem care-i treaba cu clădirea asta:

► cca. 1900: pe strada Știrbei-Vodă apare o casă impunătoare, foarte spațioasă, cu o curte generoasă. Stilul edificiului e deosebit, de la acoperișul înalt și abrupt până la ancadramentele ferestrelor, cu motive neogotice. În mod clar una din reședințele remarcabile de pe strada asta.

► 1944, primăvara: Aliații bombardează Capitala, cad bombe și pe Știrbei-Vodă, casa este foarte afectată, suferă distrugeri mari.

► după 1948: casa e naționalizată și refăcută în stil simplificat. Majoritatea ornamentelor de fațadă dispare, acoperișul nou este mai „cuminte”. Se păstrează ancadramentele ferestrelor și gardul. Blocul interbelic din dreapta pozei se menține și el.

► perioada comunistă: clădirea devine restaurantul Ministerului de Interne, unde cadrele militare, milițienii, rudele și apropiații lor puteau petrece în liniște, nederanjați de civili. Restaurantul era cu circuit închis, evident.

► după 1990: restaurantul se menține, se permite treptat accesul civililor.

► după 2000: clădirea e renovată (nu restaurată, deoarece nu e readusă la aspectul de dinainte de război) și rebotezată Club Excelsior. Deși civilii pot veni aici, sunt tratați cu dispreț de personalul localului și primesc mâncare de calitate proastă, conform relatărilor .

► prezent: restaurantul MAI există în continuare, și-a pus plexiglas în spatele gardului (ca meltenismul să fie complet), nu are un site oficial, nu are un număr de telefon afișat, practic rămâne la fel de ostil non-militarilor ca întotdeauna.

Alte restaurante încă gestionate de stat, unde regăsești atmosfera prăfuită și sictirul caracteristic, dacă vrei o experiență inedită: Casa Universitarilor (str. Dionisie Lupu), Restaurant Triumf (din incinta fostului Hotel al Partidului Comunist, pe șoseaua Kiseleff), Casa Oamenilor de Știință (Piața Lahovari), restaurantul Cercului MIlitar (Calea Victoriei) și Clubul Floreasca –>

11659268_921916734549258_4035027926352106731_n

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign