Un avantaj al crizei imobiliare din perioada 2008 – 2013: Cumpărătorii finali sunt mult mai prudenți

30 octombrie 2015 Ilias Papageorgiadis Actualitate

–  ”Pur și simplu n-am știut, Ilias… am crezut atunci că viața era o joacă… salariile și veniturile în general creșteau an după an, prețurile proprietăților creșteau de la o săptămână la alta… Nu realizam atunci ce înseamnă să cumperi o proprietate foarte scumpă sau să te înhami la un credit pe 30 de ani cu rate lunare foarte mari…”

– ”Eu aș mai adăuga însă că, dacă cineva îți spunea atunci că urmai o strategie complet greșită, te supărai și de obicei nu ascultai…”

– ”Corect! Dar știi, pentru noi românii era atunci atât de ușor… nu mai puteam aștepta… Nu eram deloc pregătiți pentru asta…”

– ”Se întâmplă în viață. O mare parte din societate s-a schimbat de atunci.”

– ”Într-adevăr! Acum mulți ar refuza un credit care le-ar pune în pericol viitorul… Acum știm cum este să simți căderea de după creștere. Vezi tu, noi ca națiune eram obișnuiți să experimentăm doar dificultățile vieții după care am sărit direct în acest carusel incredibil de amețitor. Astăzi înțelegem mai bine articolele tale despre ciclurile economiei.”

Nu este deci o coincidență ca am intrat într-o nouă fază a afacerilor imobiliare, un ciclu pozitiv și mult mai sănătos. Aceasta se întâmplă și datorită faptului că mulți participanți din piață s-au maturizat.

Cumpărătorii finali s-au schimbat

Prietenul meu, un cunoscut și respectat jurnalist, nu ar fi putut descrie mai bine noua abordare pe care clasa mijlocie din România a adoptat-o atunci când vine vorba de cumpărarea unei proprietăți.

 

În 2006 – 2008 cererea pentru apartamente noi era speculativă:

 

În 2015 – 2018 cererea este reală, solidă și se bazează pe argumente:

Combustibil pentru creșterea din anii următori

Așa cum spuneam zilele trecute, România este compusă din trei țări diferite și atunci când vorbim despre piață nu ne referim la întreaga societate.

Sectorul rezidențial din România va avea niște ani viitori excelenți dacă desigur provocările viitoare nu vor crea probleme neașteptate. Totuși constatăm că avem o piață sănătoasă ce crește puțin câte puțin în fiecare an și care se bazează pe o cerere reală a unor oameni care acoperă nevoile reale ale familiilor lor.

Aceasta este realitatea României de azi și toți indicatorii ne arată că România va continua să crească în anii următori (din diverse motive).
Voi ce credeți?

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign