Ar putea România avea o tragedie mai mare decât cea de la Clubul Colectiv? Din păcate da… Un cutremur care să lovească Bucureștiul în mijlocul nopții…

05 noiembrie 2015 Ilias Papageorgiadis Actualitate

 

– ”Clientul meu are această ofertă pentru tine…”

– ”Este prea mică… Am deja alte două oferte mai bune de la alți dezvoltatori.”

– ”Cât sunt dispuși să plătească?”

– ”Cu aproximativ 30% mai mult decât clienții tăi.”

– ”Dar cum este posibil așa ceva? Prețul de vânzare final al clienților mei va fi aproximativ la fel cu al oricărui alt dezvoltator…”

– ”Care sunt costurile de construcție pe care le-ați prevăzut în buget?”

– ”400 -450 € / m2

– ”Ești puțin naiv… dezvoltatorii de care vorbeam mai devreme construiesc cu mai puțin de 300 € / m2 cu tot cu TVA!”

– ”La acest preț înseamnă că reducerea costurilor se face pe seama siguranței clădirii!”

– ”Nu este problema mea… Eu vreau doar să vând terenul!”

Nu-i pasă pentru că el vrea doar să-și vândă terenul. Unor dezvoltatori nu le pasă pentru că ”au toate autorizațiile pentru construcție”. Autoritățile ar putea să ne spună că nu au suficient personal pentru a putea să controleze cum trebuie. Clienților nu le pasă sau nici măcar nu pun întrebări pentru că tot ce doresc este un preț mic al proprietății. Dacă însă ridici aceste probleme toți îți spun că ești nebun și că ar trebui să-ți vezi de treaba ta…

Acum că v-am captat atenția…

Am scris în 2008, 2010 și 2011 despre dezastrul pe care un cutremur l-ar putea produce în București. Majoritatea oamenilor au închis însă ochii în fața acestui adevăr pentru că sunt obișnuiți să ignore realitatea și să-și spună că așa ceva nu li se va întâmpla lor. Dacă însă ceva rău li se întâmplă, dau vina pe autorități (de obicei vinovate, sunt de acord!) și se reîntorc la vechile obiceiuri continuându-și liniștiți viața.

Sunteți însă de acord că speranța nu este mereu cel mai bun aliat. După tragedia de la Clubul Colectiv unde cu toții am văzut murind frații, surorile, familiile, prietenii sau pur și simplu oameni de toate vârstele pe care nu i-am cunoscut dar în locul cărora puteam fi chiar noi, poate ar fi momentul să facem pași în direcția corectării problemelor care pun în pericol viețile a mii de români.

Deci… acum că v-am captat atenția (trist dar adevărat…), haideți să vorbim despre calitatea construcțiilor din București.*

1. Clădirile vechi

Clădirile noi

Un cutremur în miez de noapte

Paulo Coelho spunea că atunci ”când îți dorești ceva cu adevărat, tot universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău.” Să depășim însă acest moment de tip ”wishful thinking” și să revenim cu picioarele pe pământ. Vorbim totuși de viețile unor oameni ce vor fi în pericol în cazul în care un cutremur mai mare se va abate asupra noastră. Mai ales dacă acest cutremur va fi în miez de noapte…

Dacă acest scenariu se va întâmpla, numărul victimelor de la Clubul Colectiv va părea insignifiant în comparație cu sute sau chiar mii de victime rezultate dintr-o astfel de catastrofă. Atâta vreme cât spitalele din București și-au atins limitele Vinerea trecută, nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla într-o situație mai serioasă.

Soluție: Începeți ACUM controale (independente și profesioniste)

Vina este a Guvernului și a autorităților… cei de acolo primesc mită și ne riscă viețile!” Nu, nu știm încă sigur acest lucru. În plus, cu ce ne va ajuta să dăm vina pe autorități după care să ne întoarcem liniștiți la TV pentru nesfârșitele Breaking News-uri? Cum ne va rezolva asta problema?

Eu propun altceva:

 

 

 

”Deci totul este greșit? Ar trebui să intrăm în panică?”

Nu! Marea majoritate a clădirilor sunt sigure pentru locuitori și deci nu trebuie să intrăm în  panică. Avem însă nevoie de acțiuni pentru ca cetățenii să fie protejați, așa cum se întâmplă în fiecare societate.

Vom alege să pretindem că problema nu există și să ne comportăm ca struții băgându-ne capul în nisip? Dacă da, nu ar trebui să ne supere sau să ne surprindă rezultatele unui eventual cutremur care ne va prinde complet nepregătit!

2020: Obligații / oportunități

Începând cu anul 2020 toate proprietățile vor trebui să fie construite în acord cu înalte standarde de protecție a mediului ce va asigura un consum mic de energie (vom vorbi în viitor mai mult pe această temă). Ce-ar fi dacă am crea un plan pentru 5 ani pentru a combina obligațiile cu oportunitatea de a verifica starea curentă a construcțiilor deja existente? Cu siguranță ar rezolva o mare parte din probleme și ar evita inutilele pierderi de vieți.

Vom învăța ceva de la tragedia din Clubul Colectiv sau doar ne vom plânge, vom înjura pe cine credem noi că este de vină și ne vom continua viețile ignorând potențialul pericol ce ne pândește?

Voi ce credeți?

 

* Știu, cunosc mentalitatea unora care cred că un bun consultant imobiliar nu ar trebui să spună clienților adevărul despre problemele proprietăților și că este alegerea clientului dacă să cumpere sau nu… Dacă asta înseamnă să fii un bun profesionist, atunci vă rog să mă considerați un mare neprofesionist.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign