#Colectiv modifică o parte a pieței imobiliare din România

29 noiembrie 2015 Ilias Papageorgiadis Actualitate

– ”Politicienii sunt hoți! Parlamentul… partidele… Iohannis… Să dispară toți!”

– ”Ce s-a întâmplat? De obicei nu-ți pasă de politică. Te-a afectat și pe tine tragedia de la Clubul Colectiv?”

– ”Probabil va trebui să-mi închid restaurantul! Nu este în lista restaurantelor ce funcționează într-o proprietate cu bulină roșie dar autoritățile au început să verifice totul de la bun început… iar acum apare o lege care închide activitățile ce se desfășoară în clădirile neconsolidate…”

– ”Dar nu este nimic nou pentru tine. Ți-am explicat toate aceste lucruri în 2010 când te-am consiliat pentru această achiziție și am insistat că tu ar trebui să iei în considerare consolidarea clădirii pentru a nu avea surprize. Atunci mi-ai promis că așa vei face…”

– ”Dacă ai face tot ce-ți cer autoritățile, cum ai mai face bani?

– ”Nu vei reuși să păstrezi banii făcuți dacă nu respecți legile și pui viețile oamenilor în pericol.

– ”Și acum ce să fac? De ce să plătesc eu acești bani? Este obligația statului să facă aceste lucruri…”

– ”Eu îți sugerez să folosești această oportunitate! Îți propun să investești în infrastructura ta, să închizi temporar restaurantul și să rezolvi toate problemele pe care le ai prin consolidarea clădirii. După ce vei redeschide, spune clienților tăi că ai devenit mai sensibili după incendiul din Clubul Colectiv și ai decis să-i protejezi.”

– ”Dar de ce ar trebui să investesc atâția bani?”

– ”Investești în afacerea ta, prietene! Vei plăti de fapt ce trebuia să plătești în 2010, vei evita închiderea afacerii tale și vei arăta tuturor că-ți pasă.”

– ”Politicienii ăștia afurisiți! Ar trebui executați…”

– ”Apropo, de ce nu-ți asiguri locația? Te implor eu să o faci pentru a nu da faliment…”

– ”Consolidare… asigurare… Ce fel de afacere este aceasta?”

– ”Una legală…”

– ”Parcă nu mai trăim în România pe care o cunoșteam…”

– ”Și acesta este un lucru bun! Permite-mi să te-ntreb ceva: Într-o piață în care multe restaurante vor trebui să părăsească locațiile curente ce au un grad ridicat de pericol, valoarea restaurantelor care vor rămâne în funcțiuneva crește. Corect?

– ”… așa ar trebui… Nu m-am gândit la acest aspect!

– ”Investind în proprietatea și afacerea ta, nu numai că-ți vei rezolva problemele, vei intra în legalitate și-ți vei respecta clienții, dar îți și vei crește valoarea proprietății!

Desfășurarea de activități comerciale în clădiri periculoase va fi pedepsită

După tragedia de la Clubul Colectiv, mulți au început să vorbească despre efectele pe care le-ar avea un cutremur în București. Dacă se întâmplă, așa cum explicam acum câteva săptămâni, rezultatele vor fi devastatoare. Mă aștept ca noul Guvern să ia măsuri serioase pentru a adresa această problemă dar măcar un prim pas important a fost făcut: clădirile cu grad de periculozitate mare ce se vor prăbuși cel mai probabil în cazul unui cutremur major, nu mai pot găzdui activități comerciale și deci nu vor mai pune în pericol viețile a mii de oameni. Dar ce înseamnă acest lucru din punct de vedere al afacerilor imobiliare?

Dar dacă nimic nu se va întâmpla așa cum mulți prezic? Atunci unele zone aflate pe principalele artere se vor devaloriza în vreme ce mall-urile și spațiile comerciale moderne vor câștiga și mai mult teren.

Proprietățile rezidențiale / birouri

Dacă luăm în considerare faptul că spre deosebire de anii trecuți, cumpărătorii finali sunt acum mult mai precauți, ne așteptăm să vedem situații similare și în sectorul rezidențial unde multe apartamente aflate în clădiri periculoase vor pierde din valoare. Chiar dacă legea nu va forța pe cineva să-și părăsească proprietatea, este clar că majoritate a investitorilor va evita clădirile cu risc seismic ridicat. Adăugați de asemenea și noile niveluri de taxe ce vor fi aplicate apartamentelor folosite în scop de afaceri și veți constata că multe proprietăți vor rămâne goale în centrul Bucureștiului. Această parte a pieței necesită însă o analiză separată…

Voi ce credeți?

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign