Femei vs barbati. Inegalitatea de sanse vs inegalitatea de cifre

29 noiembrie 2015 Dan Popa Actualitate

Marturisesc ca nu sunt adeptul obligativitatii de a fixa un anumit procentaj al femeilor CEO numai ca sa ne dovenim mai feministi decat e Papa catolic. Amici si rude stabilite inafara imi spuneau de cat de aiurea e un sistem in care esti obligat sa asiguri un anumit numar de locuri de munca hispanicilor sau chinezilor numai ca sa te demonstrezi democrat, cu atat mai mult cu cat asta inseamna sa retezi sansa la un job mai bun altuia mai bine pregatit. Am mai spus si in alte randuri ca sunt adeptul de a pune ORICAND o femeie CEO in locul unui barbat, daca se dovedeste mai potrivita profesional. Dar NU  pe criterii de sex. Cum stam insa in Romania?

Exista o sumedenie de domenii in care IN PREZENT femeile castiga mai bine decat barbatii. Am numarat vreo 16 asemenea domenii, dar ele ar putea fi mai multe. Si vorbesc pe cifre.

salarii f vs bExtractia petrolului, prelucrarea lui, distributia apei, constructii (sic!), curierat, cinema si tv, administratie publica, tranzactii imobiliare sunt primele care imi vin acum in minte. Detaliile sunt in graficul de deasupra. Acolo ar trebui , pe baza aceleiasi logici, sa le oferim si barbatilor o sansa, nu?

Ca numar de personal, femeile sunt mai numeroase decat barbatii in multe domenii: preponderent în sectorul serviciilor (comerciale şi sociale), activităţile caracterizate
prin grad pronunţat de “feminizare” al forţei de muncă salariate fiind cele de sănătate şi asistenţă socială (79,8% din numărul total al salariaţilor din ramură), învăţământ (70,5%), intermedieri financiare şi asigurări (69,4%), hoteluri şi restaurante (61,5%). La fel, si aici ar trebui sa promovam egalitatea de sanse a barbatilor. Dar repet, lucram cu teorii rupte de realitatea economica.

distributieCa idee, femeile predomină în sectorul public (58,8% din totalul salariaţilor din unităţile cu formă de proprietate publică),iar  bărbaţii sunt majoritari (57,1%) în întreprinderile ce aparţin sectorului privat.

Nu stiu daca trebuie sa ne comparam cu Parlamentul mexican, parerea mea e ca sunt suficiente mecanismele economice pentru a decide cand, unde si cu cat punem o doamna intr-un anumit post, in detrimentul unui barbat

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign