București, Calea Victoriei, Muzeul Național de Artă al României sau Palatul Regal

București, Calea Victoriei, Muzeul Național de Artă al României sau Palatul Regal (pe denumirea veche).

Guvernul a cheltuit bani frumoși în ultimii ani să restaureze Sala Tronului, care se găsește în spatele balconului central a palatului (marcat cu galben în poza de sus). O investiție necesară pentru restabilirea adevărului istoric și redarea unui spațiu foarte frumos orașului. Toate bune până când vezi balconul, din interior spre exterior.

La Sala Tronului s-au restaurat tablouri, steme-basorelief, etc., lucrări complexe, dar aparent pentru balcon nu s-au gândit decât la niște gresie. Da, din aia ieftină, de care găsești la orice magazin de bricolaj. O gresie infectă.

Nu știm dacă gresia aia era acolo înaintea restaurării, dar să lași sau să pui așa ceva pe balconul unde ieșeau regii României, un balcon istoric, arată meltenismul din instituțiile de stat. Nu avea ce să caute un astfel de material acolo.

Vizitatorii oricum nu au voie să iasă pe respectivul balcon, din motive neprecizate. Cu toate astea, recomandăm o vizită la Palatul Regal. Deși discursul ghidului lasă de dorit, merită să admirați spațiile restaurate: Sufrageria Regală, Scara Voievozilor și Sala Tronului.