Moș Gerilă si Moș Crăciun

24 decembrie 2015 The Hungry Mole Societate

Caricatură de Eugen Taru, din „Scînteia”, 31 Decembrie ’76; Moș Gerilă venea în ajunul… Revelionului.

scris de Mini-Economicus

Aho, aho, copii si frati stai putin si nu man(c)ati; vine Mosul dureros(!?), c-ati ramas “piele si os” si se “cujeta” cu mila… unde-i oare Mos Gerila?

Intrucat nu vreau sa fiu acuzat de “parti-pris” in episodul de astazi, vom incerca sa deslusim impreuna, deosebirile dintre M.G. Si M.C. – cool nu (?) – nume de DJ, daca tot am uitat de sensul Nasterii Domunului Nostru Iisul Hristos!?

Metodic, vom analiza caracteristicile celor doi Mosi, concluzia ramanand sa o traga cititorii, daca le mai… arde!

1. Mos Gerila – personajul principal al povestii noastre de pana in 1989:

 • se folosea de numele de scena… Gerila… pana cand un vigilent om de zapada, topit dupa deranjul respectiv, a zis ca “mos” suna cam rau, ca de, poate e vreo aluzie la cuplul tanar si plin de viata care ne conducea destinele… pe contrasens!
 • il asteptam cu totii in egala masura, pentru ca altfel nu aveam ce cauta, sa ne urcam pe dulapul din sufragerie, sa punem pe ziare “mini-bananele verzi”, cu greu castigate in urma luptelor corp la corp, de la (F)Alimentara! Bomboanele de “pom” ajunsesera cu adevarat acolo… dar pe post de contrabalans, ca de mancat nu se mai puteau manca decat topite in ceai cald, facut cu apa rece!?
 • la premianti venea cu Dacia 1310 LX… pentru export cu 1-5 B si trei cifre, la corigenti doar cu cu 19 B… de Sectorul Agricol Ilfov?! Deductia “mai mult sau mai putin logica” ne arata ca, Mos Gerila era pasionat de automobile…?!
 • masa de “Gerila” avea in compunere: toba (cu mult sorici ne-epilat) si tocatura de organe, cu urme de carne adevarata, decelabila in urma analizei ADN… noroc ca, nu se putea face inca pe vremea aceea! In rest, bietele noastre mame, surori, matusi, bunici, aveau statut de “huhurezi”, stateau toata noaptea, dar nu la… ce ne-am putea gandi(!) ci la flacara de la aragaz/butelie, in incercarea nobila si disperata, de a putea inchega ceva, cand era mai mare… flacara – nu va ganditi la prostii! Altfel conform celor sase paradoxuri ale comunismului, toata lumea avea frigiderul plin…
 • M.G. ne aducea o spoiala de program la TV… si caldura in calorifere… cat sa nu inghete in plina erectie oamenii munci(i) -sic (!)… ca nu puteau sa mearga la “scarbici” (servici)… cu mataranga cat un salam… Bine ca nu se gasea salam!
 • Lumea mergea la Sfanta Biserica, sa se roage de sanatate, acum merge sa se roage de bani… de parca bunul Dumnezeu ar fi un gigantic bancomat fara PIN?!

2. Avand in vedere si luand in considerare (tautologia favorita a politrucilor vremii) cu limbaj de lemn… dar cu limba catifelata, vom trece asadar la Mos Craciun, sa vedem o adevarata (r)evolutie, din 1989 catre… abis:

 • M.C. a revenit la numele din buletin dar s-a metamorfizat incredibil!
 • nu mai vine la toata lumea, ci doar la cei ce au “contract corporatist” cu el; EL – in sine, ajungand un enorm instrument (!) de Marketing!
 • masa este bogata, mananci fara sa stii toate litere alfabetului de aditivi alimentari si “corectori de gust”, iar la pomana de sapte ani… te dezgroaba mai robust, solid si rosu in obraji decat atunci, cand ti s-au citit “Stalpii”… Intr-adevar, presupunand ca istoria este ciclica, am vaga banuiala ca egiptenii… foloseau cam aceleasi ingrediente, pentru mumii?
 • M.C. nu mai indeplineste toate dorintele, El este selectiv, merge prin cluburi unde descarca sacul cu extaz (Extasy)… are grija si de vegetarieni, carora le duce “iarba” din belsug, precum si de toti fostii “oameni ai muncii” carora le duce (din pacate) facturi… de (ne)platit…
 • astazi il poti chema pe M.C. (daca ai numarul de mobil, preferential), cont de FB/Twitter… ieri… il chemai pe predecesorul sau M.G., facand comanda interurbana…

“Ieri” M.G. era un prilej de adunare a familiei, cu bune si rele si poate chiar cu piosenia si slava cuvenite momentului!

“Azi” M.C. este un pretext pentru paranghelii, certuri in familie pentru bani (cearta fara bataie, e ca nunta fara lautari)… si defulari de tot felul!

“Maine” (daca va exista) mosului, probabil ca i-i vor spune “RoboMos”- va veni cu rotitele sale, ne va livra cateva cipuri de pus (unde vreti Dvs.) si va pleca cu acelasi “sunet fasait”… cu care a aparut!

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign