Statul Qatar: Capitala Doha

19 decembrie 2015 Bucurestii Vechi Si Noi Societate

Statul Qatar, cu o suprafață de 11.586 km pătrați (include mai multe insule, insula Halul fiind cea mai importantă) și o populație de 2,27 milioane de locuitori (2014), potrivit worldpopulationreview.com, sărbătorește la 18 decembrie Ziua națională, respectiv întemeierea Qatarului ca entitate statală, în 1878.

Captură Foto: (c) MrJacek66 / YouTube

Menționat pentru prima oară în izvoarele istorice ale lui Pliniu cel Bătrân (secolul I d.Hr.), teritoriul Qatarului, slab populat, este înglobat în secolul VII, în Califatul Arab, în secolul XIII-XIV în Emiratul Bahrain, fiind ocupat apoi, la începutul secolului XVI, de portughezi. Șeicatul de sine-stătător (cu capitala la Subara), întemeiat în 1766 de către beduinii originari din interiorul Peninsulei Arabia, conduși de familia al-Thani, este ocupat de statul wahhabiților (1803), apoi de Sultanatul Oman (1810-1811).

Emirul Muhammad ibn Thani reconstituie în 1868, cu sprijin britanic, statul Qatar. Aflat, din 1871, sub suzeranitate otomană, la începutul Primului Război Mondial, Qatarul este ocupat de trupele britanice și devine, la 3 noiembrie 1916, de jure, protectorat britanic.

Zăcămintele petrolifere, descoperite în 1937, încep să fie exploatate industrial în 1949, transformând în câteva decenii Qatarul într-un stat modern (din 1961 Qatarul este membru al OPEC). Între 1968 și 1971, Qatarul face parte din Federația Emiratelor de la Golful Persic, iar la 3 septembrie 1971, șeicul Ahmad II ibn Ali al-Thani proclamă independența de stat a Qatarului, care devine în același an membru al ONU și al Ligii Arabe.

Orașul Doha, fondat în 1825, este capitala Statului Qatar și numără 344.939 de locuitori (2014), potrivit worldpopulationreview.com. Alte orașe: Ar Rayyan (272.465 loc.), Umm Salal Muhammad (29.391 loc.), Al Wakrah (26.436 loc.), Al Khawr (18.923 loc.).

Doha este cel mai mare oraș și, deopotrivă, centrul economic al țării, o economie ce are la bază, aproape exclusiv, veniturile obținute din industria petrolieră.

Captură Foto: (c) MrJacek66 / YouTube

Orașul Doha este un amalgam de arhitectură tradițională arabă și modernă, printre cele mai interesante obiective numărându-se, potrivit site-ului oficial de turism www.qatartourism.gov.qa. Piața Waqif, cea mai veche piață din Doha, considerată una dintre cele mai apreciate atracții turistice din Qatar. Turiștii pot găsi aici suveniruri, tămâie, parfumuri și mirodenii, dar și magazine meșteșugărești, care confecționează articole tradiționale de îmbrăcăminte, broderii și bijuterii; turnurile Barzan situate în localitatea Umm Salal Mohammed, au fost recent restaurate, fiind construite între 1910-1916. ”Barzan” înseamnă ”loc înalt”, turnurile având ca scop protejarea surselor de apă locale, dar erau folosite și ca un observator pentru a determina datele calendarului lunar; satul cultural Katara este parte a patrimoniului qatarez, construit pentru a reflecta arhitectura tradițională veche, care prin designul său și atmosfera naturală creează un mediu adecvat pentru activitățile intelectuale și artistice. Katara promovează cultura, organizând festivaluri, expoziții, simpozioane, concerte și alte activități artistice. Acest centru cultural a fost deschis în octombrie 2010 și găzduiește o serie de organizații, precum Societatea Fotografică din Qatar, Centrul cultural al copiilor, Societatea de teatru, Academia de Muzică din Qatar.

Alte atracții culturale și turistice: Muzeul Artelor Islamice, lucrare a americanului de origine chineză I.M. Pei, autorul faimoasei Piramide din Luvru, Paris, ce găzduiește lucrări din lemn și sticlă făcute în țările din lumea islamică, pornind din Spania Medievală către India și Asia Centrală; Muzeul Oriental din Qatar adăpostește o rară colecție de picturi, vechi de peste 200 de ani și care descriu viața în Egipt, Maroc și Siria, realizate de pictori care au trăit în Orient; Muzeul de Fotografie din Qatar este creația celebrului arhitect spaniol Santiago Calatrava și găzduiește atât galerii foto și video, cât și expoziții temporare sau ateliere de lucru; Cornișa din Doha — faleza principală a orașului este flancată de palmieri aliniați și peluze cu flori, alături de clădiri și hoteluri, îmbinând armonios stilul clasic cu cel modern, potrivit www.qatarembassy.ro.

sursa-http://www.agerpres.ro/

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign