Venit universal, un concept care capătă contur. Vor primi oamenii bani pentru că există?

13 decembrie 2015 Business Cover Actualitate

Na, câți dintre noi nu visează să stea acasă și să primească bani? Toți, cumva? Să nu faci nimic și să fii plătit pentru asta, e ca un panaceu universal pentru muncă. Dar stai, se poate? Putem avea un venit universal? Atâta vreme cât ne-am transformat din cetățeni în cumpărători, de ce nu?

Trebuie întâi de toate să punem ceva la rădăcina acestui concept de venit universal, de bani primiți doar pentru că ești și hai să vedem cum e starea de lucruri din economia globală, una masiv consumeristă, bazată pe supraproducție și supraconsum. Creșterea economică a devenit stagnare în zonele bogate tocmai din acest motiv. De produs se poate produce la nesfârșit, dar cât poate consuma un popor?

Câte televizoare, telefoane, frigidere, haine, alimente și servicii poate cumpăra? Asta e o chestie finită, chit că, așa cum spuneam suntem mai degrabă cumpărători decât cetățeni. Nu cumperi nu exiști, fie și pentru că la un moment dat te oprești din cumpărat.

Așa că trebuie să te facă să exiști. Și cum ar putea să facă mai bine, decât să-ți dea bani gratis? Iar ultima propunere de acest tip vine din Finlanda, care are un proiect aproape de implementare.

Asigurări sociale sau 800 de euro venit universal?

Fiecare cetățean finlandez ar urma să primească lunar un venit de 800 de euro, neimpozabil și va renunța la sistemul naţional de asigurări sociale. Proiectul pentru venitul universal garantat ar putea fi gata în noiembrie 2016, ceea ce înseamnă că faza de testare ar urma să înceapă în decursul anului 2017.

Normal, ideea e populară în rândul finlandezilor, dar există sugestii ca suma să urce la 1.000 de euro lunar pentru a contrabalansa mai corect eliminarea veniturilor sociale. Poate însă economia finlandeză să suporte un astfel de șoc? Costurile anuale ar fi de 52 de miliarde de euro, cam o cincime din PIB-ul de 250 de miliarde de euro.

Iar economia finlandeză e în mic, exact ceea ce e economia globală. A înregistrat scăderi în ultimii 6-7 ani, iar creșterile, când au apărut, au fost de zero virgulă ceva la sută, adică bune pentru contabili, inexistente în economia reală.

E drept, costurile cu protecția sociala scad masiv, și asta ar putea compensa lucrurile și, în plus, banii suplimentari vor mișca și consumul care, la rândul său, va împinge PIB-ul obosit al Finlandei, țară care a pierdut un gigant, pe Nokia, iar un alt gigant, Ruukki, e și el cam bolnăvior, fiind preluat de suedezii de la SSAB.

Dar, Finlanda nu e singură pe acest drum. La anul în Elveția se va organiza referendum pentru impunerea unui sistem de venit universal, a cărui valoare, însă, e mult mai mare, de 2.300 de euro. Costurile, la fel ca și în Finlanda sunt imense, cam 40% din PIB.

Ceva mai prudenți sunt olandezii, care vor testa la anul un sistem dedicat doar celor care beneficiază de ajutoare sociale și doar în Utrecht. Dacă va funcționa, sistemul va fi extins la nivel național.

Oricât de surprinși ați fi, și în România există astfel de idei. Nu la nivel de autorități firește, nu avem banii ăștia, și nici de la vreun apologet al stângii, ci de la un antreprenor. Daniel Guzu, fondatorul Fabryo și Duraziv, implicat puternic în agricultură, crede că acesta e viitorul.

Sincer cred că oricine, ar trebui să aibă, de la naștere, un venit minim garantat, o locuință și mijloace de comunicare, adică acces la internet. Oricine vrea mai mult va trebui să muncească, dar, având un minimum de confort asigurat va face ceea ce îi place, iar randamentul muncii sale va fi excelent. Sper că spre asta ne îndreptăm, afirmă Guzu.

Se declanșează oare un conflict moral între cei care dau și cei care primesc? În formula propusă de Daniel Guzu nu, pentru că diferențele de calitate și productivitate dintre oameni se vor păstra, prin faptul că cine vrea mai mult, muncește, ci nu rămâne la un venit minim. Și, e de crezut că mulți vor rămâne la venitul minim – dacă el acoperă nevoile imediate – și vor munci doar pe perioade limitate pentru a-și procura lucruri pe care un venit universal nu le poate acoperi.

Sunt însă multe aspecte care trebuiesc depășite, schimbare de mentalitate va dura ani buni, e de așteptat să apară o opoziție puternică, și ea nu va veni de la cei care produc direct, ci de la cei care plimbă bani sau hârtii și au, în general, activități de intermediere, adică inclusiv bănci.

Dar, dacă vor fi depășite, dacă sistemul devine funcțional, un venit minim, acces online și muncă pentru oricine vrea mai mult ar fi un vis, dar e atât de complicat, încât viitorul ăla pare foarte departe.

sursa-http://www.businesscover.ro/

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign