Un alt cadru ce surprinde o zonă rar fotografiată.

08 ianuarie 2016 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi

foto: Agerpres (1954)

sursa-Cartierul Uranus

Un alt cadru ce surprinde o zonă rar fotografiată. În colţul din stânga sus, calcanul alb aparţinea clădirii Teatrului de Operetă (fostul Teatru Regina Maria). Imediat la dreapta stâlpului de iluminat, de culoare închisă, era amplasată, pe poziţia sa iniţială, fântâna „G. E. Lahovary”, mutată, după demolări, în faţa blocului Gioconda. În dreptul copacilor, începea strada operetei, care mergea prin spatele teatrului şi al ştrandului din Piaţa Splaiului (azi Piaţa Naţiunile Unite). Este porțiunea din Splai din imediata vecinătate a Pieței Splaiului (azi Piața Națiunile Unite).
Casa parter cu cinci arcade era, în anii ’70, Casa de căsătorii a sectorului, iar în anii ’80 figura cu funcţiunea de laborator (invităm pe oricine ştie povestea acelei case să completeze informaţiile). Imobilul de colţ, cu un etaj, avea, în perioada interbelică o cupolă, aceasta dispărând cel mai probabil după cutremurul din ’40.
În dreapta, frontul de la Splai continuă cu o construcţie masivă care se identifica prin aspect ca fiind instituţie publică; în 1954, aceasta găzduia Sfatul Popular al Raionului “Nicolae Bălcescu”. În extremitatea dreaptă a pozei, se poate observa o parte din clădirea de două etaje de la intersecţia străzilor Sapienţei şi Miliţiei (numită Poliţiei, azi, dar şi înaintea perioadei comuniste).
În prim-plan, pe cursul Dâmboviţei, era instalată o pompă de apă caldă, pentru a se evita înghețul.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign