Warning: Use of undefined constant url - assumed 'url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home4/bucurest/public_html/wp-content/themes/bucurestii-v2/single.php on line 17

[BUCUREȘTI NECUNOSCUT] Locul unde a avut loc unul dintre cele mai scandaloase jafuri ale secolului 20 în România, uitat.

13 ianuarie 2016 [Raiden] Bucurestii vechi

 

București, anii ’50. Filiala Băncii de Stat a Republicii Populare Romîne din Raionul Gheorghe Gheorghiu-Dej (azi sectorul 6) se găsea pe Calea Giulești, într-o clădire-tip de după Primul Război Mondial, când Percepturile Fiscale (azi Administrații Financiare) au primit sedii oficiale de factură neoromânească, stilul național promovat de autorități după Marea Unire (1918).

Pe Calea Giulești a avut loc în 1959 „Jaful Secolului” sau „Marele Jaf Comunist”. Pe 28 iulie 1959, 6 oameni (5 bărbați şi o femeie) mascați şi înarmați au jefuit o mașină a Băncii Naționale, în care se aflau 1.686.000 lei. Au demarat apoi în trombă cu banii furați, uimind autoritățile comuniste, care spuneau că astfel de jafuri se pot petrece doar în țările capitaliste putrede.

Hoții au fost prinşi, judecați şi executați (în afară de femeie, care a primit muncă silnică pe viață), nu înainte de a îşi juca propriile roluri în filmul de propagandă „Reconstituirea”, film cu circuit închis în epocă, destinat cadrelor din Partidul Muncitoresc Romîn (PMR), care conducea România la acea dată.

Azi, clădirea-vedetă a jafului din 1959 e uitată de bucureșteni, iar aici funcționează Trezoreria Sectorului 6. Nu există nici măcar o plăcuță pusă pe imobil care să amintească de unul dintre cele mai interesante episoade de istorie bucureșteană în perioada comunistă.

Dacă vrei să aprofundezi cazul, vezi documentarul ăsta, care explică pe bune ce s-a întâmplat și demontează propaganda din „Reconstituirea”

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign