[SFÂNTUL TUPEU] Biserica Ortodoxă Română a distrus singura reprezentare în piatră a stemei Vechiului Regat al României rămasă în București?

03 februarie 2016 [Raiden] Bucurestii vechi

Acum un an, scriam despre cum Biserica Ortodoxă Română și-a bătut joc de o clădire istorică din centrul Bucureștiului. Vechea stemă a statului român nu a reapărut nici până azi pe edificiul supraetajat în cel mai mizerabil stil, dar pe clădire tronează litere volumetrice masive albastre, luminate seara, cu care scrie „TEOLOGIE”.

[SFÂNTUL TUPEU] Biserica Ortodoxă Română a distrus singura reprezentare în piatră a stemei Vechiului Regat al României rămasă în București? Stema, susținută de două statui frumoase, se găsea până în 2014 pe clădirea care adăpostește Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” (str. Sf. Ecaterina nr. 2). Clădirea:

► e fix în centru, lângă Piața Unirii. str. Sf. Ecaterina nr. 2, colț cu str. Bibescu-Vodă, sectorul 4
► construită înainte de 1881
► destinație inițială: Școala Normală de lângă Piața Mare (actuală Unirii)
► singura clădire din București care conținea stema integrală a Vechiului Regat, instituită după proclamarea Regatului României în 1881 și înlocuită în 1922 de stema României Mari, după Marea Unire din 1918. Stema Vechiului Regat fusese distrusă parțial: pavilionul de hermină din jurul scutului a fost cioplit și coroana de pe scutul cu provinciile a fost estompată.
► dată în folosința BOR de către comuniști în 1949, pentru slugărnicia „Patriarhului Roșu” Justinian Marina față de regimul Gheorghiu-Dej și Uniunea Sovietică.
► NU e înscrisă în lista monumentelor istorice!
► supraetajată cu nesimțire și aberant în 2014, cu materiale de bricolaj care strică aspectul clădirii vechi
► stema din piatră și statuile care o susțineau a dispărut pentru a face loc nivelului suplimentar apărut la supraetajare
► nu se știe dacă stema va fi repusă pe clădire, avea nevoie urgentă oricum de restaurare

BOR continuă campania furibundă de distrugere a monumentelor bucureștene. Popii care se cred arhitecți:

► pun termopane pe biserici istorice
► izolează termic și simplifică fațadele clădirilor în posesia BOR
► demolează clădiri istorice și le înlocuiesc cu porcării
► promovează kitsch-ul ieftin și prostul-gust
► șterg istoria orașului
► sunt lăsați de autorități să facă toate astea, iar enoriașii nu zic nimic

Nu este singurul caz scandalos de mutilare a patrimoniului vechi construit. Peste drum de Facultatea de Teologie, casa de pe str. Sf. Ecaterina nr. 3 a fost și ea izolată termic, chiar de către o instituție de stat: Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign