Cheiul Dâmboviţei, înaintea sistematizării Ceauşiste…

03 februarie 2016 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi
sursa foto: Bucureşti Realist via George Şerban
sursa-Cartierul Evreiesc
Poate că mulţi ar fi tentaţi să creadă că este vorba de Splaiul din zona Izvor, însă, la o analiză mai atentă, această imagine din a doua parte a anilor ’70 surprinde curba din dreptul IML-ului, cu privirea îndreptată spre Piaţa Unirii.
Luând fotografia în amănunt, de la dreapta la stânga, bătrânul care se plimba cu mâinile la spate era la colţul corpului din spate al IML şi urma să treacă prin dreptul gardului curţii în care se afla capela IML. Renumitul corp de colţ al Institutului Medico-Legal abia se întrezărea de copacii din prim-plan şi stâlpul de iluminat. Abia se observa un autobuz, să fi fost al liniei 31 ?… În centrul imaginii, în peisajul cheiului îşi făcea loc noul corp al Şcolii Generale Nr. 79 (fostă Liceul „Al. I. Cuza”); se putea observa gardul ce îngrădea şantierul. Mai la stânga, dar mai departe, faţada şcolii vechi încă domina frontul către Splai.
O apariţie surprinzătoare este clădirea din cap de perspectivă, urmărind cursul Dâmboviţei; este vorba, cel mai probabil, de imobilul de la vechea adresă Calea Şerban Vodă Nr. 2, ce făcea parte dintr-un vechi front al cheiului, înaintea primei sistematizări a râului, din vremea lui Carol I. În extremitatea stângă a fotografiei este vizibilă şi o parte a imobilului de la nr. 8. Acele clădiri erau amplasate unde acum funcţionează staţiile RATB de capăt pentru 783 şi traseele de noapte…

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign