50 de ani de la moartea arhitectului Duiliu Marcu

09 martie 2016 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi

Arhitectul Duiliu Marcu, membru titular al Academiei Române, președinte de onoare a Uniunii Arhitecților din România, s-a născut la 23 martie 1885 la Calafat.

Sediul Guvernului

A studiat la Liceul „Carol I” din Craiova, Școala de Arhitectură din Capitală, Școala de Arte Frumoase din Paris (din 1906). Întors în țară în anul 1912, a fost profesor la Institutul de arhitectură „Ion Mincu” (1929-1957) din București (fostă Academia de Arhitectură), președinte al Uniunii Arhitecților din România (1953-1966), membru cu drepturi depline al Academiei Române (din 1955).

A elaborat o serie de studii de sistematizare, precum cel pentru Piața Victoriei din București, a participat la construcția Universității din București, alături de arhitectul Nicolae Ghica-Budești (1912-1913).

Universitatea București

Un arhitect al detaliului, Duiliu Marcu îmbină în opera sa tradiția arhitecturii naționale cu formele arhitecturii contemporane. Lucrările sale au evoluat de la romantismul național la clasicismul modern, către funcționalism și au reprezentat România la târgurile internaționale de la Barcelona (1929) și Paris (1937).

Numele său este legat de multe dintre zonele-cheie ale Bucureștiului, una dintre cele mai cunoscute opere ale sale fiind sediul Guvernului — Palatul Victoria. Amplasat pe latura de est a Pieței Victoria, acesta a fost proiectat în anul 1937 și este conceput pe un plan simetric, rectangular, pe mai multe nivele, prezentând spre piață o fațadă de 90 de metri. Interioarele și fațadele reflectă intenția arhitectului de a combina elementele clasice cu o concepție modernă, geometrică a compoziției. Până în anul 1990, Palatul Victoria a fost sediul Ministerului de Externe și al Consiliului de Miniștri, iar apoi a devenit sediul primului guvern al României. În 2004, a fost inclus pe Lista monumentelor istorice.

Hotelul Athénée Palace Hilton, București

Unul dintre simbolurile Bucureștiului, Hotelul Athénée Palace Hilton, construit între anii 1912-1914, după planurile arhitectului francez Theophile Bradeau, a fost transformat și modernizat în anul 1937, după planurile arhitectului Duiliu Marcu, ce a ales un aspect mai simplist, art deco, păstrând însă atmosfera specială a clădirii. Hotel Athénée Palace Hilton a fost prima clădire cu mai multe etaje din București, dar și prima clădire cu structura din beton armat. Cu o fațadă în stil clasic, bogat decorată cu stucaturi, hotelul avea, în 1914, la finalizare, 149 de camere și 10 apartamente decorate în stilul Ludovic al XIV-lea.

După modificările aduse de Duiliu Marcu, atât asupra planului, cât și asupra arhitecturii exterioare, fațadele au fost complet schimbate. A fost prevăzut pe înălțimea a trei etaje cu arcade adâncite care dădeau un aspect deosebit fațadei. Intrarea principală, holul de onoare, sălile de mese, saloanele de recepții, totul a fost refăcut, modificat și completat cu cele mai moderne instalații. În prezent, hotelul are 272 de camere, dintre care 38 duble, 45 de apartamente și 20 de apartamente de lux.

Hotelul Athénée Palace Hilton, București — interior

A desfășurat o activitate complexă în domenii variate — locuințe particulare, clădiri administrative, săli de expoziție (Pavilionul Artelor din București), preocupându-se de valorificarea tradițiilor arhitecturii românești și de interpretarea originală a unor elemente naționale (folosirea cărămizii aparente, elemente specifice decorative) care se regăsesc la o serie de vile din București (Casa A. Dobrovici) sau Sinaia (Vila Olgăi Ștefănescu), dar și la clădirea Bibliotecii Academiei Române, clădirea Academiei Militare, fațada Teatrului din Timișoara, potrivit volumului „Membrii Academiei Române — Dicționar”, Editura Enciclopedică/ Editura Academiei Române 1866/2003 .

Biblioteca Academiei Române

Duiliu Marcu a murit la 9 martie 1966. Despre opera sa, Tudor Vianu spunea „… ne găsim în fața unui artist cu mari viziuni de ansamblu călăuzit de o concepție clară, solid motivată, slujit de un temperament echilibrat și armonios. O construcție de Duiliu Marcu se face îndată recunoscută prin raționalismul ei sintetic, peste care se așterne armonia specifică cadențelor ei, energia viguroasă a liniilor care o unifică”.

sursa-http://www.agerpres.ro/

Tag-uri:
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign