În anii ’20, căile Dudeşti şi Văcăreşti au fost legate printr-o reţea spectaculoasă de şine de tramvai, în zona Căuzaşi.

28 martie 2016 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi
sursa:
Arhiva Muzeului Municipiului Bucureşti
Cartierul Evreiesc

În anii ’20, căile Dudeşti şi Văcăreşti au fost legate printr-o reţea spectaculoasă de şine de tramvai, în zona Căuzaşi. Pe Calea Văcăreşti circula deja tramvaiul de câteva decenii, la fel şi pe Dudeşti, însă traseele lor nu se contopeau, până la realizarea tronsonului din strada Colonel Orero (redenumită Golfaden / Goldfaden, în comunismul anilor ’60).
Imaginea este cu atât mai interesantă cu cât surprinde o epocă înaintea sistematizării complete, din perioada interbelică, a Căii Văcăreşti. În extremitatea dreaptă, casa de secol XIX cu o cofetărie la parter („La Ursu”), a fost înlocuită mai târziu de un superb imobil în stil neo-românesc (adresa din anii ’70 era pe Văcăreşti nr. 45), iar cea de dincolo de ea, cu etaj, având un salon de frizerie (ras, tuns) la parter, era pe locul clădirii art-deco de mai târziu, de la nr. 43.
În partea stângă, două case care nu mai existau în anii ’70; cea cu firma „Delicatese Vinuri”, de la nr. 60, a rămas în picioare până în anii ’60, însă cea teşită, de la nr. 58, a fost demolată mai devreme. Astfel că, sub regimul
Ceauşescu, acest colţ a fost un simplu lot liber, la intersecţia străzilor Căuzaşi, Labirint, Bravilor. În spatele acestui front de case era Sinagoga Malbim.
În centrul imaginii, clădirea de colţ, numerotată ca 56, în anii ’70, a delimitat intersecţia până la demolările de la mijlocul anilor ’80… În spatele acesteia, în lungul căii, se pot distinge cu greu câteva clădiri dispărute cu mult înaintea anilor ’80, construcţii care blocau, aici, perspectiva spre Biserica Sf. Nicolae Jitniţa / Jigniţa.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign