Cultură și civilizaţie britanică în pictură

11 martie 2016 Andrei Slavuteanul Evenimente

 Fundația Calea Victoriei vă invită luni, 21 martie, de la ora 19:00, într-o călătorie în universul civilizației britanice la cursul Cultură şi civilizaţie britanică în pictură, să exploram succint și cu umor această cultură extrem de interesantă, plină de contraste și atipică în peisajul european.

Cultura şi civilizaţie britanică

În compania Mihaelei Irimia, o doamnă care cunoaște îndeaproape această lume, vom înțelege acest model de civilizație pe care mulți dintre noi îl admiră. Fie că este vorba de literatură, fie că este vorba de actori britanici care cuceresc publicul din întreaga lume prin accent, talent și ținută, există ceva extrem de atragător și specific în „Britishness”.

Marea Britanie cuprinde instituţii, obiecte, protocoale şi practici fără de care nu ne-am putea imagina tipologiile umane moderne, aşa cum nu ne-am putea imagina lumea modernă fără cana de ceai sau de cafea pe birou. Sau cum nu am putea concepe activitatea în orice sector al vieţii publice fără un fundament educaţional capabil să echipeze individul modern cu gândire şi rezolvări eficiente. Toate acestea provin, în ultimă instanţă, din practicarea de-a lungul secolelor a pregătirii asidue pentru viaţă, a respectului pentru lege şi regula ordonatoare, a grijii faţă deprivacy, valoare de maximă portanţă pentru britanicul de rând.

Drumul către aceste forme de civilitate şi urbanitate exemplare a fost, în zbuciumata istorie britanică, punctat de momente sângeroase, răzbunări deloc neînsemnate sau chiar de suspendări ale instituţiilor moderne.

Suita de prezentări ilustrate pe care o propun aici cuprinde:

  1. Simboluri instituţionale ale identităţii britanice: Union jack, coroana regală, Parlamentul,
  1. Momente istorice de cotitură – Hastings 1066, Magna Carta 1215, Tudorii şi Elisabeta I sec. XV-XVI
  1. Momente istorice de cotitură– suspendarea regalităţii 1649, Restauraţia 1660, lungul sec. XVIII, victorianismul, sec. XX-XXI.
  1. Momente din istoria picturii în Anglia (a): HANS HOLBEIN Cel Tanar si scoala lui, George Gower, Nicholas Hilliard, Isaac Oliver, Daniel Mytens, ANTHONY VAN DYCK, Robert Walker, James Thornhill, WILLIAM HOGARTH, JOSHUA REYNOLDS.
  1. Momente din istoria picturii în Anglia (b): THOMAS GAINSBOROUGH CANALETTO, Claude Lorrain, GEORGE STUBBS, George Romney, Johann Zoffany, Pompeo Batoni, JOHN CONSTABLE, JOSEPH MALLORD WILLIAM TURNER, WILLIAM BLAKE, the PRERAPHAELITES.

 

Lector: Mihaela Irimia

Data începere: 21 martie 2016; Ora curs: 19:00

Frecvența: săptămânal, luni; Număr întâlniri: 5

Cost: 220 ron; Cost redus (card fidelitate, studenți, pensionari): 200 ron

Locul desfășurării: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1

Înscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

 

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign