Palatul Cotroceni, sediul Președinției României, fost palat regal și fostă mănăstire.

14 martie 2016 [Raiden] Bucurestii vechi

Palatul Cotroceni, sediul Președinției României, fost palat regal și fostă mănăstire. E printre cele mai bine păzite obiective din București și e înconjurat de un domeniu vast, care înglobează mare parte din dealul Cotroceni.

După 1989, s-a instalat aici președinția noii republici democratice din România, după căderea regimului comunist. Palatul nu are însă niciun fel de legătură cu republica. A fost construit în mai multe etape la finalul secolului 19 de regele Carol I pentru principele moștenitor de atunci, viitorul rege Ferdinand și soția lui, Maria. În anii comunismului, a servit și ca Palat al Pionierilor, până în 1976. Avariat de cutremurul din 1977, a fost închis, iar reparațiile au durat 10 ani. În 1984 e demolată biserica fostei mănăstiri Cotroceni, din curtea palatului. În prezent se vizitează (cu programare) doar aripa istorică, destul de puțin din palat oricum. În celelalte corpuri e Administrația Prezidențială.

Palatul Cotroceni ar trebui să fie muzeu în integralitatea sa, iar oamenii de rând să se poată plimba pe vastul domeniu. Un fel de Schonbrunn al Bucureștiului. Președinția ar fi putut să fie stabilită în oricare dintre edificiile noi construite de regimul Ceaușescu în anii ’80 și neterminate. Uite un exemplu: Casa Radio (de la Eroilor) ar fi fost o opțiune ok. Așa, s-ar fi găsit o funcțiune pentru acel colos inutil de pe malul Dâmboviței.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign