Palatul Primăverii din București

31 martie 2016 Business Cover Actualitate

Palatul Primăverii din București, fostă reședința a familiei Ceaușescu, deschis recent pentru public, valorează circa 18-22 milioane de euro, estimează specialiștii din departamentul evaluări al consultantului imobiliar Regatta Real Estate.

Palatul Primăverii

Palatul Primăverii

„Am făcut aceste estimări mergând în vizită la Palatul Primăverii, împreună cu colegii de la departamentele evaluări, rezidențial și investiții, pentru a stabili o valoare cât mai apropiată de realitate și în plus am încercat să facem o comparație cu proprietățile existențe pe piață din acest moment. Cartierul Primăverii este cea mai căutată zonă din București pe segmentul rezidențial premium și de lux. Din experiența noastră, proprietățile care au conotații istorice sunt extrem de apreciate de cumpărători”, spune Eduard Uzunov, președintele Regatta Real Estate.

Palatul Primăverii ar putea fi închiriat cu circa 40.000-50.000 euro pe luna, estimează specialiștii Regatta Real Estate, nivelul chiriei ținând cont de zonă, amenajările interioare, suprafața imobilului și nu în ultimul rând de renumele clădirii.

Palatul din Bulevardul Primăverii numărul 50 a fost construit în anii 1964-1965 pe un teren inițial de 14.830 mp după un proiect al arhitectului Aron Grimberg-Solari. Arhitectura palatului este completată de ansamblul peisagistic conceput de arhitectul Robert Woll – de altfel și principalul designer de mobilier al reședinței – și de inginerul peisagist Teodosiu.

Palatul Primăverii, interior

Palatul Primăverii, interior

Reședința are o suprafața construită de 3.000 mp și dispune în prezent de un teren de 4.800 mp, dar și de piscină, solar și sauna, cinema, seră cu plante exotice, grădină cu păuni. La acestea se adaugă 80 de camere decorate cu tapet de mătase, lambriuri de lemn, tablouri semnate de pictori români celebri, șeminee, parchet de lemn masiv, robineți auriți, mozaicuri, marmură, candelabre și oglinzi din sticlă de Murano.

Timp de 25 ani, palatul a servit drept reședință familiei Nicolae și Elena Ceaușescu, și copiilor acestora, Zoe, Valentin și Nicu. Stilul mobilierului este foarte variat, de la mobilier în stil renascentist, până la Art Deco, de la piese clasice britanice și până la piese în stil baroc și în stil Ludovic al XIV-lea și al XV-lea. Valoarea clădirii este estimată la circa 6-8 milioane de euro, iar cea a terenului la 12-14 milioane de euro, valorile ținând cont de prețurile imobilelor și terenurilor în Cartierul Primăverii, care a fost dintotdeauna cea mai căutată zonă din București pe segmentul rezidențial premium și de lux.

Un singur detaliu scade atractivitatea palatului: o parcelă din grădină din față aparține acum Ambasadei Kuweitului, așa că viitorul proprietar al imobilului ar putea avea surpriză că în grădină să apăra o construcție cu mai multe etaje. De asemenea, de-a lungul timpului mai multe parcele de teren au fost înstrăinate, din terenul inițial de 14.830 mp rămânând doar 4.800 mp.

Zonă Primăverii era considerată o zonă de securitate maximă, așa că pe străzile din jurul imobilului nu se circula nici auto nici pietonal. Există chiar o legendă conform căreia sub palat s-ar află mai multe tuneluri, unul din ele ducând la vilă de pe malul lacului, unde se țineau ședințele de partid.

În prezent, clădirea se află în administrarea RA-APPS. În 2014, Guvernul a decis că palatul să fie scos din baza de protocol și pregătit pentru vânzare, în condițiile în care costurile de întreținere sunt foarte mari, iar imobilul era folosit foarte rar.

Primele locuințe din Cartierul Primăverii au fost construite în anii 1930. La vremea aceea, era vorba despre lucrări care vizau extinderea și sistematizarea Capitalei. Inițial, Primăverii a fost un cartier de funcționari, căci uzină de gaze și electricitate a Bucureștiului a parcelat teritoriul fostului parc Jianu și l-a împărțit angajaților săi pentru a construi case.

Parcelele aveau circa 400 mp, iar casele nu trebuiau să aibă mai mult de parter și un etaj. Izbucnirea celui de-al doilea război mondial a întrerupt dezvoltarea zonei, iar după terminarea acestuia și venirea comuniștilor la putere zonă Primăverii s-a dezvoltat foarte mult pe model rusesc, iar comuniștii au căutat o zonă pentru a construi într-un singur loc locuințe pentru demnitari și au ales Cartierul Primăverii, unde în anii 1950 au început lucrările la vilele care există și azi.

sursa-http://www.businesscover.ro/

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign