Patriarhul: demnitar important, zice Jandarmeria

15 martie 2016 [Raiden] Bucurestii vechi
Dealul Patriarhiei, văzut din b-dul Regina Maria. Doar iarna, când nu e vegetație, îți dai seama în ce palat-fortăreață stă Patriarhul și ce grădini întinse are la dispoziție.

Așa cum ai observat și tu de ani buni, Biserica Ortodoxă Română își face de cap când vine vorba de prerogative și privilegii. Asta deși nu e o instituție a statului, ci o entitate privată, finanțată de stat prin Legea Cultelor. Dacă România ar fi stat cu adevărat laic, ar înceta să mai aloce bani de la buget pentru cultele religioase și le-ar lăsa să se autofinanțeze din donații de la credincioși.

Statul român a dat Bisericii Ortodoxe Române mai mult decât trebuia după 1989 și a acordat privilegii preoților, scutindu-i chiar de anchetarea pentru eventuale colaborări cu fosta Securitate. Cât timp 80% dintre români se declară foarte credincioși și atașați de Biserică, Patriarhul știe ce putere deține și folosește această putere pentru a obține tot ce vrea de la statul român. Articolul ăsta e despre o mică parte din plecăciunea pe care statul o face în fața unor privați, fie ei și reprezentanți ai cultului religios majoritar.

Traversam dealul Patriarhiei din Capitală și am văzut că se schimba garda la reședința Patriarhului. Da, ai citit bine. Patriarhul este păzit bine de Jandarmerie. Am întrebat jandarmul (J) care ieșea de pe tură niște chestii de bun-simț, ca un cetățean interesat ce sunt:

Eu: De ce păziți acest obiectiv?
J: E Patriarhul acolo!
Eu: Ok, și?
J: Păi trebuie păzit!
Eu: De ce? Nu are nicio funcție publică.
J: Ba nu, Patriarhul e demnitar!
Eu (aproape izbucnesc în râs): Serios? Patriarhul e demnitar?
J: Normal. Patriarhul e al 3-lea om în Stat!
Eu (deja zâmbesc larg): Ei, da, al treilea om în Stat? Deci vine după Președintele țării și Președintele Senatului, asta zici?
J (extrem de sigur pe el): Da, normal!
Eu: Ok, atunci de ce nu apare Patriarhul în Constituție?
J: …
Eu: În baza cărei legi păzește Jandarmeria o entitate privată precum Biserica Ortodoxă Română?
J: …

Apare schimbul jandarmului (S).

J: Auzi, cică vrea să știe pe ce lege păzim noi aici.
S (plin de el): Nu e nicio lege, e Hotărâre de Guvern!
Eu: Excelent, care hotărâre anume? Numărul și anul.
S: …
Eu: Aștept.
S: Nu mai știu acum!
Eu: Păi aflați și spuneți-mi, vă rog.
S: Eee, n-am timp!

S intră în curtea reședinței Patriarhului, închide porțile, iar J se suie în mașină și pleacă. M-am lămurit.

Am căutat și, într-adevăr, Jandarmeria păzește Patriarhia în baza unei hotărâri de Guvern, mai precis Hotărârea nr. 1486/2005 privind asigurarea pazei şi protecţiei obiectivelor, bunurilor şi valorilor cu efective de jandarmi. Aceasta prevede:

Art. 1.
Se asigură paza şi protecţia cu efective de jandarmi, cu exceptare de la plată, la obiectivele prevăzute în anexa nr. 1.

Art. 2.
Se asigură paza şi protecţia cu efective de jandarmi, contra cost, la obiectivele prevăzute în anexa nr. 2.

PRIM-MINISTRU
Călin Popescu-Tăriceanu

Contrasemnează:

Ministrul Administraţiei şi Internelor,
Paul Victor Dobre,
secretar de stat

Ministrul Finanţelor Publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu

ANEXA Nr. 1
Lista obiectivelor la care se asigură paza şi protecţia cu efective de jandarmi, cu exceptare de la plată
I. OBIECTIVE DE IMPORTANŢĂ DEOSEBITĂ PENTRU ACTIVITATEA STATULUI
D. Alte obiective
3. Palatul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române;

Ok, deci după citirea Hotărârii de Guvern din 2005 , din care aflăm că Jandarmeria păzește gratuit Palatul Patriarhiei, se ridică următoarele întrebări:

1. De ce e Palatul Patriarhiei considerat obiectiv de importanță deosebită pentru activitatea statului?
2. De ce este BOR singura entitate religioasă menționată în document?
3. De ce există post de pază cu jandarm în curtea reședinței Patriarhului?

Mai e și următoarea observație:

Ăsta e Palatul Patriarhiei, clădirea menționată în Hotărâre:

pal_patriarhie

Și asta e reședința Patriarhului din str. Patriarhiei, unde este de asemenea pază asigurată de Jandarmerie:

str-patriarhiei
Deși clădirea reședinței Patriarhului e monument istoric, ea a fost modificată mai ales în timpul lui Daniel Ciobotea (după 2007) – au fost închise cu cuști de termopan logiile (foișoarele/balconașele) și s-au instalat pe exterior jaluzele extrem de inestetice care nu mai lasă la vedere arhitectura neoromânească a imobilului.

strada patriarhiei
Strada Patriarhiei văzută din direcția opusă. În stânga, gardul minimalist, decent, datând din anii ’30. În dreapta – gardul opulent și de neam prost construit de Patriarhul Daniel ca să nu vadă lumea în curtea lui. Observați porțile masive dublate de plexiglas, ditamai stemele pe față și o cruce mare în vârf, pe care scrie “P.D.” (Patriarhul Daniel). Postul de jandarm se găsește unde e ridicătura din cărămizi, în spatele porților.

deal-patriarhiei
Există două căi de acces public – dinspre Piața Unirii și dinspre strada 11 Iunie – spre dealul Patriarhiei. la ambele sunt posturi de pază ale Jandarmeriei. Accesul dinspre Piața Unirii e neîngrădit.

poarta-11iunie
La accesul public dinspre strada 11 Iunie Patriarhia a trântit poartă masivă cu barieră și își permite să închidă strada Patriarhiei, drum public, după bunul plac, fără ca cineva să obiecteze.

gradina_patriarhie
Grădina în terase interzisă a Palatului Patriarhiei (foto: Carpathianland/Flickr)

Mai există două căi de acces – dinspre str. Enăchiță Văcărescu și dinspre str. Principatele Unite, care duc în grădina Palatului Patriarhiei (fost Palat al Adunării Deputaților). Este o grădină în pantă, cu terase, care ar face mai mult ca sigur un excelent parc public. Guvernul Boc a cedat însă această clădire Bisericii Ortodoxe Române în 2010, nimeni nu a zis nimic, așa că nimeni nu are acces pe acele terase frumoase.

Ce ai citit mai sus e status quo-ul de pe dealul Patriarhiei, o fortăreață unde nu știm exact de ce e mai multă pază decât trebuie. Poate ar fi util ca BOR să clarifice dacă are contract adițional și dacă plătește Jandarmeria pentru că folosește mai multe posturi de pază decât sunt prevăzute în Hotărârea de Guvern, dar și sursa banilor cu care ar fi plătită Jandarmeria, dacă e cazul, pentru obiectivele în plus.


Glumesc. Bineînțeles că BOR nu va oferi niciodată explicații. Această entitate emite doar comunicate de presă și, ocazional, mai auzim un purtător de cuvânt mestecând limbaj de lemn. Interacțiunea Patriarhului cu presa s-a dovedit dezastruoasă în cazul Colectiv, când la întrebarea de ce nu a reacționat mai repede Biserica după tragedie, Patriarhul s-a răstit la jurnaliști: “Nu învăţaţi dumneavoastră Biserica ce rol are ea! Învăţaţi mai bine ce-i credinţa ortodoxă. (…) Să vină lumea la biserică, nu la club.”

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign