Hanul Elias (Patria)

19 aprilie 2016 [Raiden] Bucurestii vechi

Hanul Elias (Patria) e deja în al 3-lea secol de existență în centrul vechi din București, dar în partea ignorată de autorități, lângă Magazinul Cocor. Cu influențe otomane (geamlîcuri impresionante la etaj) și arcade la parter, e singurul han autentic din Bucureștii de secol 19 încă locuit.

► Prima jumătate a secolului 19: în centrul Bucureștiului, lângă Piața Mare (Unirii), se construiește Hanul Elias, numit și Patria (de la strada pe care se află)

► Construcția e în stilul caravanseraiuri sau bazare turceşti, influență puternică în epocă. Faţade includ elemente neoclasice, cu proporţii şi mod de execuţie specifice arhitecturii pe care o practicau meşterii bulgari sau macedoneni în țările sub suzeranitate otomană.

► Curtea hanului e dreptunghiulară, înconjurată de ziduri înalte. Comunicarea cu exteriorul se face printr-o singură poartă, aşezată în mijlocul laturii dinspre b-dul Brătianu. La parterul clădirii sunt spații comerciale. Curtea interioară păstrează un şir de arcade sprijinite pe stâlpi din piatră masivă, iar galeria etajului e închisă cu geamlîc.

► finalul secolului 19: Hanul Elias (Patria) e unul dintre principalele hanuri ale Capitalei, alături de Hanul Manuc, Hanul cu Tei, Hanul Verde, Hanul Roșu, Hanul Galben, Hanul Șerban-Vodă, etc.

► 1948: imobilul e naționalizat de regimul comuniști, care aduce și cazează aici chiriași la stat. Clădirea își menține în mare aspectul vechi.

► 2013-2014: hanul e renovat (nu restaurat) și dus înspre zona kitsch.Tâmplăria de lemn e înlocuită cu termopane, iar piatra de râu cu care era pavată e acum fixată în ciment.
Hanul Elias (Patria) e un exemplu fericit de construcție impunătoare de secol 19 încă în picioare și locuită, chiar dacă intervențiile recente nu-s cele mai potrivite. Mai ales că zona în care se află e în cădere liberă, ignorată deliberat de autorități, care au pompat bani doar în partea centrului istoric de peste bulevard.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign