Criza i-a făcut pe tinerii europeni să se simtă marginalizați în țările lor

21 mai 2016 Business Cover Actualitate

Mai mult de jumătate dintre tinerii europeni cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani se simt marginalizați în ţările lor, ca urmare a efectelor crizei economice, dar puțini vor să emigreze din acest motiv, arată cel mai recent sondaj Eurobarometru, realizat la comanda Parlamentului European.

O majoritate absolută dintre respondenții din 20 de state membre au declarat că se simt marginalizaţi, media la nivel european fiind de 57% (cu un maxim de 93% în Grecia, unde șomajul în rândul tinerilor a trecut de 50% şi un minim de 27% în Germania). Deloc surprinzător, numărul celor care se consideră excluşi a fost foarte ridicat în țările cele mai afectate de criza economică. În România, de exemplu, 71% dintre respondenţi au această părere.

Deși se simt excluși, doar 15% dintre tinerii europeni se simt motivați să-și părăsească țara de origine din cauza crizei, însă răspunsurile variază considerabil la nivel național și pe acest subiect (1% – Germania, 51% – Cipru, 34% – România). Normal de altfel, una e să te simți neplăcut în Germania, cu totul alta în România.

Studiul relevă și faptul că 61% dintre tinerii europeni (51% în cazul României) nu doresc să studieze sau să lucreze într-o altă țară UE, în timp ce 32% (44% în cazul României) ar dori să facă acest lucru. La nivelul întregii Uniuni Europene, 88% dintre cei cu vârsta între 16 și 30 de ani (85% în cazul României), nu au călătorit niciodată într-o altă țară UE pentru a studia sau pentru a munci.

Relația tinerilor cu UE

90% dintre respondenți (89% în cazul României) consideră că este important să înveţe despre UE și despre cum funcționează instituțiile acesteia și puțin peste jumătate (51% la nivelul UE, 37% în cazul României) consideră că votul la alegerile pentru Parlamentul European este cea mai bună metodă de a participa în mod eficient la viața publică a Uniunii.

Dintre tinerii europeni, care sunt foarte activi pe rețelele sociale, 46% (49% în cazul României) consideră că aceste rețele reprezintă un progres pentru democrație, deoarece permit tuturor să participe la dezbaterea publică. În schimb, 27% (atât la nivelul UE, cât şi al României) cred că acestea reprezintă un risc pentru democrație, din cauza potenţialei utilizări necorespunzătoare a datelor cu caracter personal.

Cercetarea sociologică a fost efectuată între 8 și 25 aprilie 2016, pe un eşantion de 10.294 de tineri din cele 28 de state membre, cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, existând diferenţe semnificative de la un stat la altul în ceea ce priveşte răspunsurile înregistrate.

sursa-http://www.businesscover.ro/

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign