La ce bun Filozofia? (25-29 iulie)

19 iulie 2016 Sandra Ecobescu Bucurestii noi

La ce bun filosofiaFundatia Calea Victoriei va invita in perioada 25-29 iulie, de luni pana vineri, la crsul La ce bun Filozofia? susținut de Mario Barangea.

Ne desfasuram experientele intr-o realitate construita mai degraba din imaginatie. Adaptarea la situatii ne cere creativitate. In cel mai larg sens, ne cream viata. Reactii prea emotionale genereaza neintelegeri si, in aceeasi masura, prea multa rationalitate da nastere la disproportii. Atunci care este cea mai scurta cale spre echilibru in tot acest marasm pe care il numim existenta?

Propunerile nu sunt numeroase, dar sunt consistente: religia, arta, in general cultura. Iar una dintre expresiile cele mai profunde ale culturii este filozofia. Prin urmare, cursul acesta este unul despre filozofie – aceasta cenusareasa a stiintelor, aceasta enigma a istoriei spiritului.

La ce poate fi buna filosofia? La o mai buna cunoastere-recunoastere, la o mai competenta auto-apreciere, la o mai onesta punere in cuvant, la o mai sanatoasa mentalitate. Daca in noi si in lume s-au lasat „semne” (dupa credinta lui Mircea Eliade intr-o povestire de-a sa), atunci semnele sunt mai lesne de decodificat prin limbajul filosofiei.

 

Fiecare dintre cele cinci intalniri va folosi ca punct de plecare cate un dicton/o sintagma. De acolo vom decola inspre cat mai multe, mai utile, mai neasteptate concluzii.

  1. Bogatia cunostintelor nu-l face pe om mai intelept.” – Heraclit
  2. Nu ii pot invata pe ceilalti nimic. Ii pot face doar sa gandeasca.” –Platon
  3. Virtutea nu e un fapt, ci un obicei.” – Aristotel
  4. Traim in cea mai buna dintre lumile posibile.” – Leibniz
  5. Un om e mai mult decat poate cunoaste despre sine insusi.” – K. Jaspers

 

Data incepere: 25 iulie 2014; Ora curs: 19:00

Lector: Mario Barangea

Numar ateliere: 5

Frecventa: zilnic (luni-vineri, 25 – 29 iulie)

Cost: 250 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 225 ron

Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign