Paradoxuri românești. Cel mai rapid internet și cea mai redusă rețea de canalizare din UE

29 iulie 2016 Business Cover Actualitate

Starea de înapoiere a României este, probabil, cel mai ușor de observat în serviciile publice. Și e absolut hilar faptul că suntem țara cu cel mai rapid internet din UE, dar nu avem rețele de canalizare. De altfel, alimentarea cu apă, serviciile de canalizare, aparent niște banalități, pe care nu le iei în seamă decât atunci când lipsesc. De exemplu, doar 6 milioane de locuințe dintre cele 8,7 milioane existente au apă curentă și doar 5,9 milioane sunt legate la rețele de canalizare.

Potrivit datelor INS, doar 45,7% din populația rezidentă are acces la servicii de canalizare și de epurare a apelor uzate. Pe tipuri de localități, 313 orașe dintre cele 320 au canalizare, dar doar 809 comune dintre cele 2.861 existente sunt în aceeași situație. În mediul rural, situația e dezastruoasă.

De altfel, singurele servicii care au penetrat mai peste tot sunt cele legate de furnizarea de curent electric, care ajunge în 8,54 milioane de locuințe, în vreme ce rețeaua de alimentare cu gaze acoperă doar în jur de 40% din totalul unităților locative din România, și anume 3,9 milioane. Evident, sunt zone în care e dificil spre imposibil de ajuns cu conducte de gaze, dar în niciun caz pentru 60% dintre locuințe.

Dincolo de locuințe, spuneam, și apa curentă e o problemă, fiind prezentă doar în 5,9 milioane de locuințe, iar consumul a scăzut cu un sfert de milion de metri cubi anul trecut, la 744 milioane metri cubi. Acest lucru poate părea pozitiv și că protejează mediul, dar e, de fapt, legat de scumpirea serviciilor, mai ales că trei sferturi din volumul de apă a fost distribuit pentru uz casnic.

Iar această stare se perpetuează, deși anul trecut rețeaua de distribuție a apei a crescut cu 3,6%, la 76.945, cea a gazelor cu 3,6%, la 39.240 km, iar lungimea conductelor de canalizare s-a majorat și ea cu 10,6%, la 31.702km.

De unde rezultă că statul trebuie să aloce acestor investiții, alături de cele în infastructură, mai ales că suntem, din nou, pe ultimul loc în UE, depășiți și de Bulgaria care are 74,7% din populație cu acces la rețele de canalizare. Asta dincolo de faptul că acest tip de investiții, purtătoare de valoare adăugată ar contribui și la creșterea economiei pe mai multe paliere.

sursa-http://www.businesscover.ro/

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign