Ana, soția regelui Mihai

01 august 2016 [Raiden] Societate

A murit Ana, soția regelui Mihai, la aproape 93 de ani. O vârstă respectabilă, o viață trăită în majoritatea ei în afara României. Din păcate, Ana nu a fost niciodată încoronată regină a României (s-a căsătorit cu regele Mihai când el era deja în exil, în 1948), de aceea titlul ei va rămâne unul mai degrabă onorific. În ultimii ani, Ana nu a mai apărut în public, din cauza stării precare de sănătate, datorată vârstei înaintate.

Am vrea să menținem, totuși, discuția în parametrii realității românești de azi. România e republică, conform Constituției. Nu există oficial nicio casă regală, familia regală fiind entitate privată. De aceea, Ana va fi depusă pe catafalc la Castelul Peleș, retrocedat de fapt și de drept regelui Mihai. Ce nu înțelegem e de ce se vorbește de așa-zise „Funeralii Regale” la nivel oficial și de ce Ana va fi depusă și în Sala Tronului din fostul Palat Regal, actual Muzeu de Artă de pe Calea Victoriei din București. Clădirea aparține statului român, nu a fost niciodată proprietatea familiei regale, nici măcar când aceasta domnea și niciodată n-au fost depuși regi pe catafalc acolo. Era un sediu administrativ și atât. Singura persoană care a fost așezată pe catafalc în acest palat a fost liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, în 1965.

Ar fi excelent dacă autoritățile române s-ar delimita de entitățile private și ar respecta statutul unor instituții. Fără a dori să supărăm monarhiștii/regaliștii, trebuie spus clar: Ana nu ar trebui depusă în Sala Tronului de la Muzeul de Artă, dealtfel nimeni nu ar trebui depus în respectivul spațiu, actualmente parte a unui muzeu național.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign