Cum au revitalizat cafeaua și burgerii o stradă uitată din București

06 august 2016 [Raiden] Bucurestii vechi

Sunt rare ocaziile când se-ntâmplă lucruri frumoase, utile pentru orașul ăsta și e excelent când putem să lăudăm niște inițiative foarte ok. Pentru că îndemnăm la explorare urbană și la a descoperi Bucureștiul ascuns, n-am putut decât să ne bucurăm când am văzut că pe o stradă care se-nfundă în spatele blocurilor de la Sala Palatului au apărut două localuri care inevitabil au declanșat revitalizarea unei zone moarte. E un început de proces de transformare care sperăm să continue.

Vorbim despre Bloom Specialty Coffee, afacerea lui Cosmin Mihailov și de Burger Van Bistro, afacerea lui Alexandru Manole. Practic deschise vizavi unul de celălalt, coffee shop-ul și localul cu burgeri au devenit rapid destinații preferate pentru cei care au învățat să-și facă drum prin părțile astea. Dar nu numai descoperirea unei străzi ascunse e importantă, mai important e că și Cosmin, și Alexandru livrează produse de calitate, preparate proaspăt, sub ochii clienților. Am vrut să aflăm povestea din spatele afacerii lor, așa că am stat de vorbă cu ei. Mai întâi, însă, hai să vedem de ce strada George Vraca a ajuns în starea actuală.

► BACKGROUND

Strada George Vraca e greu de observat. Începe dintr-un gang pietonal aflat la parterul unui bloc din 1959 de pe strada Ion Câmpineanu. Altcumva, poți să intri pe ea din strada Brezoianu, dar o să observi că se înfundă în blocul de care vorbeam. Ea a apărut ca uliță care ducea spre o biserică azi dispărută – biserica Sfântul Ionică, de unde și denumirea inițială a străzii. Practic, strada asta are trei etape:

[1] până în anii ’50 ► strada Sfântul Ionică

harta 1939
Intersecția străzilor Sfântul Ionică și Câmpineanu (în dreapta) și biserica Sfântul Ionică, anii ’30.

Ulița, devenită stradă, a avut norocul să se găsească într-o zonă foarte selectă – chiar în spatele Palatului Regal. Asta înseamnă că pe ea au fost construite imobile unul și unul, mai ales după 1900. Biserica Sfântul Ionică, de la intersecția cu strada Ion Câmpineanu, a fost demolată în 1938 în cadrul unei sistematizări a zonei dimprejurul Palatului Regal, dar numele străzii care ducea la biserică a rămas. Pe harta din anii ’30 se vede cum strada Sf. Ionică avea un segment și dincolo de strada Ion Câmpineanu.

1939 imobil maur vraca
În 1939, pe colțul străzii Sfântul Ionică cu strada Aristide Demetriade a apărut un bloc cu influențe maure, la modă în epocă. Este chiar blocul unde găsești azi Bloom Specialty Coffee. Azi e cunoscut drept “imobilul florentin” și e una dintre cele mai interesante clădiri din zonă. (foto ziar via Mihai Burcea)

bombe-vraca
În 1944, bombardamentele anglo-americane din aprilie au lovit puternic zona Pieței Palatului Regal (Piața Revoluției), inclusiv strada Sfântul Ionică. Uite distrugerile, pozate din intersecția cu Câmpineanu. Blocul art deco din anii ’30 încă există și e în plină refacere. (foto via Turist în București)

[2] anii ’50 – 1964 ► strada A. Constantinescu

1967 13 dec campineanu
După instaurarea deplină a regimului comunist (1947), numele religios străzii a fost schimbat și a devenit strada A. Constantinescu. Modificări de configurație majore s-au întâmplat la finalul anilor ’50, când în zonă s-au ridicat ansamblul de blocuri “Piața Palatului Republicii Populare Romîne” și Sala Palatului. Atunci, segmentul străzii de dincolo de strada Câmpineanu a fost ocupat de un bloc nou, iar segmentul rămas, dinspre Brezoianu, a fost ascuns în spatele unui alt bloc, menținându-se doar accesul pietonal, prin gangul care există și azi (îl vezi în stânga pozei din 1967, de mai sus).

[3] 1964 – prezent ► strada George Vraca

george vraca
În 1964 a murit actorul George Vraca, unul dintre numele mari ale scenei românești. Autoritățile au decis ca strada A. Constantinescu să poarte de atunci numele actorului, iar denumirea s-a menținut până în prezent.

20130629_175256_HDR
Așa arată segmentul supraviețuitor din strada George Vraca acum, privit de pe treptele gangului dinspre strada Ion Câmpineanu. Dacă treci grăbit pe Câmpineanu, sigur vei rata intrarea pe Vraca, dar aici au schimbat situația Cosmin Mihailov și Alexandru Manole, care și-au adus afacerile pe strada asta și au făcut-o mai cunoscută.

► INTERVIURI LA O CAFEA / UN BURGER

cosmin
Cosmin Mihailov e fondator și Managing Partner la Bloom Specialty Coffee. Mai scrie și articole pentru Sprudge.com. E un barista recunoscut, cu concursuri câștigate prin afară și cu o pasiune incredibilă pentru tot ce înseamnă cafeaua de calitate. Și-a propus să popularizeze la noi conceptul cafelei ca experiență senzorială.

13495646_10154375016732871_7119042362132885069_o
Alexandru Manole e fondator și deținător al Burger Van, prima afacere cu burgeri “mobili” din România, devenită etalon și care a inspirat afaceri similare ulterior. Mai scrie și pe la VICE. A reușit, în ciuda competiției, să-și crească afacerea și acum deține două van-uri și localul de pe Vraca. (foto: Mixtopia)

Le-am adresat celor doi câte un set de șase întrebări ca să ne dăm seama cum și-au gândit afacerile, cum au ajuns vecini pe strada George Vraca, cum văd piața la momentul ăsta și perspectivele de viitor. Am aflat o groază de chestii interesante.

Zi-ne câte ceva despre afacerea ta.

Cosmin: Proiectul în sine a fost demarat la începutul anului 2015 alături de partenera mea de afaceri, Teodora Pitiș. Aveam un concept destul de bine definit deorece toată nebunia asta cu specialty coffee a început undeva prin 2008 în UK. A fost foarte important să adaptăm toate cunoștințele mele și conceptul în sine la piața din România. Fast forward 9 luni și cu ajutorul lui Andrei Rotariu (Coplanar Studio) am adaptat ideea de behavioural patterns în design-ul shop-ului.

Alexandru: Burger Van a pornit în vara anului 2014. Am lansat proiectul la Street Delivery, urmând apoi lansarea oficială pe 4 iulie la Control, de ziua Americii. Apoi am participat la multe festivaluri ți evenimente, al căror șir l-am cam pierdut, însă aș menționa participarea la Summer Well, Electric Castle, și, bineînțeles, 8 ani de Rezistența Urbană. De asemenea, în octombrie 2015 am deschis și primul punct fix – Burger Van Bistro.

De ce tocmai strada George Vraca?

Cosmin: Am trait 5 ani în UK și când m-am întors acum 3 ani, printre primele străzi străbătute în timp ce încercam să descopăr Bucureștiul a fost George Vraca. M-am îndrăgostit complet de stradă și arhitectura ei și mi-am spus că într-o zi îmi voi deschide coffee shop pe strada respectivă. Treceam pe acolo la un interval de 2-3 luni pentru a verifica dacă a fost eliberat spațiul. În vara lui 2015 am fost foarte fericit să văd că era dat spre închiriere. Am vorbit cu Teo (a.k.a. am bătut-o la cap până când zis “da”) și l-am închiriat. După 2 luni de nebunie și haos, shop-ul era gata și am deschis ușa primilor noștri clienți.

Alexandru: Primul motiv ar fi că la momentul respectiv acolo am găsit chiria. Doream ceva central, dar care să nu fie foarte la vedere. Centrul vechi e o mizerie cruntă. Inițial ideea era să fac un fel de bucătărie doar de catering, dar lucrurile au evoluat și în timp strada a început să mă prindă – cu blocul „maur” de vizavi sau „profesorii” care drojdesc toată ziua la magazinul de lângă.

Ce schimbări ai observat pe stradă de când ai deschis acolo?

Cosmin: Îi avem vecini și pe cei de la Burger Van, încă un concept mișto al Bucureștiului și am observat că datorită prezenței ambelor business-uri pe stradă, am trezit interesul altor antreprenori către a își deschide shop pe George Vraca. Atragem destul de mulți oameni, majoritatea se opresc 5-10 minute să admire clădirea și faptul că se află într-o condiție foarte bună. Aud destul de des că e o stradă care nu are vad. Mi se pare absolut absurd să judeci succesul unei afaceri strict în funcție de cât de centrală e locația. E destul de centrală și cred că face parte din experiență să găsești shop-ul. Faptul că e relativ ascuns, deși e în plină vedere, pe o străduță din centrul Bucureștiului.

Alexandru: S-a mai animat zona, desigur. Chiar dacă e o stradă cumva pietonală (adică se înfundă pentru mașini într-un capăt, treci pe sub arcadă și dai în Câmpineanu), zona nu avea un trafic intens, mai ales în weekend. Dovadă că și „profesorii” iau o pauză. Acum că a deschis și Cosmin Bloom-ul, weekend-urile sunt mult mai animate. Eu aș închide toată strada și aș interzice traficul auto pe ea, doar că te scutește de aglomerația de la Novotel.

Cum vezi piața cafelei/burgerilor la momentul ăsta în București?

12871464_1147089271977436_1356144543412905629_n
Cosmin: Piața specialty coffee shop-urilor e în creștere. Cred că o sa fie un boost de astfel de locuri în curând. Sper să nu fie în maniera românească, unde ne deschidem ultima fiță fără să ne facem temele. Sunt destui profesioniști pe piață care vor putea oferi consultanță. În schimb noi nu ne raportăm la piața de la noi. Ne raportăm la piața internațională, la shop-uri care transformă cafeaua din nevoie într-o experiență senzorială. În ultimul an am avut norocul să călătoresc foarte mult datorită competițiilor și faptului că am creat un espressor pentru Elektra. Am văzut la ce nivel se lucrează, atât din punct de vedere calitativ cât și ca interacțiune cu oamenii care intră în shop. Avem un concept unic în România, abordarea noastră față de espresso find una mai elaborată și avansată în ce înseamnă extracția cafelei. Ținem legătura constant cu prieteni și colegi de breaslă din lume, câțiva din ei find chiar campioni mondiali, având și un dublu campion mondial prezent la deschidere. Asta ne permite acces la informații legate de dezvoltarea industriei la nivel mondial. Ne oferă un avantaj enorm și asta se simte în fiecare ceașcă de cafea pe care noi o servim.

13654351_1768056020104488_5597891634191196481_n
Alexandru: Suprasaturată. Și plină de multe mizerii. După iarna lui 2015 au început să răsară tot felul de locuri mai mult sau mai puțin specializate în burgeri. Majoritatea însă făcute prost și românește, dar cu destul de multă priza la public cam din aceleași motive. Dacă în străinătate când e un trend, toți cei care îl adoptă chiar se bat și se chinuie să facă ceva mișto, la noi este stilul ăsta pervers de a profita și a merge cu valul. Nu contează că produsul tău este odios, lustruiește-l un pic și o să țină la un public. Mai aruncă și niște cuvinte pompoase și sigur prinde. Sunt destul de dezamăgit de modul în care a evolut piața. Numărul locurilor unde poți mânca un burger ok nu a crescut semnificativ. Oamenii care pot face diferența între un burger ok și unul prost nu a crescut semnificativ. Se putea mult mai mult și mai bine, dar acum din păcate burgerul în București devine noua pizza. Toate cârciumile și bodegile trebuie să îl bage pe meniu.

Cu ce-ți aștepți clienții în oaza asta renăscută?

interior BSC
Cosmin: 3 origini/ferme diferite ce le schimbăm săptămânal, cafeau find prăjită de cele mai bune prăjitorii de specialty coffee din Europa. Una dintre cele 3 va fi mereu un special guest a.k.a. un micro-lot (o cafea produsă în cantități limitate). De când am deschis am servit peste 40 de origni/ferme diferite. Ținem foarte mult la calitatea produsului nostru și suntem absolut umili în fața muncii depuse de fermieri pentru ca aceste cafele să ajungă la noi. Fiecare origine va avea parte de o rețetă proprie pentru a balansa aromele naturale. Cântărim cafeaua în fiecare stagiu al preparării pentru a asigura o constanță în produsul din ceașca de cafea. În acest fel indiferent că o fac eu sau un coleg de al meu, tu vei primi mereu aceeași cafea delicioasă.

interior BVB
Alexandru: Momentan, cu un nou motor de hotă, pentru că cel instalat nu era cel cu care trebuia în mod normal să vină hota și era subdimensionat. Îi aștept mereu cu apă aromată din partea casei, burgeri, sandwich-uri, salate și supe. Acum că le-am pus pe toate la punct, am mai mult timp să mă concentrez și să mă sfătuiesc pe rețete, deci de acum vom roti două rețete noi la una sau două săptămâni. Avem, de exemplu, Fresh Burger cu tzatziki, ridiche și castravete si Pablo Burger.

Ce perspective dai străzii Vraca? Cum ți-ar plăcea să se dezvolte?

Cosmin: Tare aș vrea să văd George Vraca ca zonă pietonală, fiindca nu are niciun sens traficul de mașini. Mi-aș dori mult să văd alți antreprenori deschizând shop-uri aici și cred că George Vraca a păstrat foarte bine esența “Micului Paris” și inspiră un aer boem, îți dă poftă de viață și te învață că oricât de gri ar fi Bucureștiul, există câte o străduță ascunsă care te va face să nu îl părăsești niciodată.

Alexandru: Mai sunt vreo două spații care sunt de închiriat/vânzare. Sper să se mai dinamizeze zona. Nu știu exact dacă va fi o altă bodegă, un barber shop, comic book store sau poate chiar magazin de cereale, dar simt că strada se poate dezvolta. Am zis, aș vrea s-o vad închisă, să o lase doar pentru riverani cumva, dar nu cred că se va întâmpla prea curând așa ceva în București.

harta_prezent
Cosmin și Alexandru ne-au ajutat în 2015, când am aniversat 8 ani de Rezistența Urbană și au venit cu cafeaua și burgerii lor la event-ul pe care l-am organizat atunci. Evident că recomandăm o vizită pe la ei, dacă aveți chef de cafea excelentă și/sau burgeri foarte gustoși. Orarul e așa:

Bloom Specialty Coffee
L-V 8:00 – 19:00
S 9:00 – 17:00
D 9:00 – 15:00

Burger Van Bistro
L 12:30 – 21:00
M-D 12:30 – 22:30

► PIETONALIZARE

lucrari
Așa cum știți deja, susținem redarea orașului oamenilor prin extinderea zonelor pietonale și tranformarea unor zone existente pentru a fi mult mai prietenoase cu pietonii. Pentru că vorbim de un ciot rămas din strada originală, practic o fundătură, strada George Vraca ar trebui pietonalizată integral. De fapt, și Cosmin și Alexandru suțin fiecare demersul ăsta. Eliminarea mașinilor parcate pe trotuarele înguste și închiderea circulației auto ar accelera mult mai mult revitalizarea zonei, începută deja prin apariția Bloom Specialty Coffee și Burger Van Bistro. Cele două localuri ar avea loc să amenajeze terase exterioare, lucru imposibil pe configurația actuală. O eventuală pietonalizare a străzii ar crește șansele apariției aici și a altor afaceri.

Primăria Sectorului 1 și Primăria Capitalei ar putea să joace un rol decisiv, pentru că până acum nu au avut nicio implicare în revitalizarea străzii George Vraca. Au venit două inițiative private care au adus oameni noi în zonă, care mai departe au spus prietenilor și au postat pe social media despre asta. E plin pe Facebook și Instagram de check in-uri și poze de aici. Inclusiv cu lucrările de pe carosabil, care sunt un coșmar pentru clienții care ar vrea să-și ia cafeaua sau burger-ul pe băncuța de afară.

În concluzie, uite cum foarte aproape de centrul vechi și de alte localuri de prin centrul extins există o stradă uitată, dar cu o istorie bogată și care a început să renască. Depinde de autorități, investitori și public cât de rapid va fi procesul ăsta de regenerare urbană, atât de necesară în centrul sufocant al Bucureștiului.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign