[ISTERIE MEDIA] Mass media de la noi a luat-o razna și a devenit brusc regalistă.

02 august 2016 [Raiden] Societate

Se vorbește frenetic despre regine, funeralii de stat, palate și o națiune în doliu. Ne uităm pe stradă și nu vedem nimic din asta, viața în România e la fel de grea și la nivel de cetățean, foarte puțini sunt interesați de eveniment.

♚ BACKGROUND. Soția regelui Mihai, Ana de Bourbon-Parma, a murit pe 1 august 2016, la 92 de ani. O vârstă respectabilă, o viață trăită în majoritate în afara României. Ana nu a fost niciodată încoronată regină, pentru că s-a căsătorit cu Mihai la Atena în 1948, când el era în exil. La data nunții, Mihai se autotitra „principe de Hohenzollern”, conform presei din epocă (renunțase, la abdicarea de pe 30 decembrie 1947, conform înțelegerii cu comuniștii români, la titlul de rege.

♚ SITUAȚIA CURENTĂ. Ana a fost de fapt și de drept prințesă, niciodată regină. Titlul ei regal era unul mai degrabă onorific. România e republică, conform Constituției. Nu există oficial nicio casă regală, familia regală e entitate privată. Ana va fi depusă pe catafalc la Castelul Peleș, retrocedat regelui Mihai, deci proprietatea familiei regale. Se vorbește însă de așa-zise „Funeralii Regale” la nivel național și că Ana va fi depusă și în Sala Tronului din fostul Palat Regal, actual Muzeu de Artă de pe Calea Victoriei din București, lucru deloc ok.

♚ DE CE NU E OK SALA TRONULUI. Clădirea Muzeului de Artă aparține statului român, nu a fost niciodată proprietatea familiei regale, nici măcar când aceasta domnea. Niciodată n-au fost depuși regi pe catafalc acolo, contrar informațiilor vehiculate de presă și casa regală. Era un sediu administrativ și atât, spațiul de lucru al regelui, cum e Palatul Cotroceni azi, unde nu locuiește președintele. Există un precedent cu care sigur casa regală n-ar dori să se asocieze: singura persoană care a fost așezată pe catafalc în acest palat a fost liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, în 1965.

Ca soluție de compromis, dacă tot se vrea aducerea trupului neînsuflețit la București, să fie depus la Palatul Elisabeta de lângă Muzeul Satului, pe Kiseleff. Sala principală de acolo, Sala Regilor, poate găzdui așa ceva. Plus că palatul e reședința bucureșteană a familiei regale, deci are mult mai mult sens propunerea asta.

Nu avem cum să nu observăm deturnarea agendei publice către un eveniment notabil trist, dar pe fond legat de o familie privată. Mass media ar trebui să se concentreze și pe problemele reale ale societății, multe și grave, pe lângă relatarea cu nostalgie a poveștilor de dragoste între regi și regine.

Ar fi excelent și dacă autoritățile române s-ar delimita de entitățile private și ar respecta statutul unor instituții. Fără a dori să supărăm monarhiștii/regaliștii, spunem clar: Ana nu ar trebui depusă în Sala Tronului de la Muzeul de Artă, dealtfel nimeni nu ar trebui depus în respectivul spațiu, actualmente parte a unui muzeu național. Nu e deloc ok să se folosească Muzeul de Artă pentru așa ceva.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign