Strada Xenopol – între caldarâm şi asfalt

10 august 2016 The Hungry Mole Bucurestii vechi

 

scris de Ando

Strada Xenopol nu cred că are 200 de metri. Făcând legătura între piaţa Cantacuzino şi strada Dionisie  Lupu, este practic, una din laturile triunghiului în care se înscrie Grădina Icoanei.

Zilele trecute, trecând pe acolo, mă uitam cu melancolie la ce a rămas din magazinul Albinar. Prin anii ’94 -’95, lucram la o firmă de prin apropiere şi l-am frecventat cu zel şi plăcere pentru bomboanele cu miere dar şi pentru imaginea, acum reală, de… prăvălie şi de negustor, imagine pe care doar  mi-o închipuiam, până atunci,  fie din diverse lecturi, fie din ce mai povesteau ăi bătrâni.

Şi abia acum, am remarcat că strada Xenopol este încă pavată cu piatră cubică, de aia veche, lucioasă de la frecuşul cu cauciurile maşinilor, dar încă bine îmbinată: pentru că acum mai puțin de zece ani strada a fost refăcută complet, iar piatra întoarsă pe altă fațetă, mai puțin tocită…

DSCN7201 DSCN7202 (1)

Cred că deja este o raritate în Bucureşti. La doi paşi distanţă, mai e un petec de caldarâm în jurul fântânii din Piaţa Spaniei, dar ăsta deja are multe denivelări şi chiar pietre lipsă.

In rest, cel puţin eu ştiu că piatră cubică mai este pe aleile dealului Mitropoliei…

alee-parc

Iar pe Poenaru Bordea, strada din spatele blocului Gioconda, piatra cubică a dispărut mai-an…

volvo-240-f User comments

Bine, ar mai fi şi aleile laterale ale bulevardului Aviatorilor, dar acestea nu mai au pavajul iniţial, fiind “repietruite” destul de recent.

Dacă ar fi după mine, aş lăsa, în continuare, strada Xenopol cu piatră cubică, ea nefiind nici în zilele lucrătoare sub presiunea unui trafic nemaipomenit.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign