Ultimul stinge lumina. Populația României a scăzut cu 110.000 de oameni într-un an

02 septembrie 2016 Bucurestii Vechi Si Noi Actualitate

România a pierdut 110.700 de locuitori între ianuarie 2015 și ianuarie 2016, principala cauză fiind sporul natural negativ (-75.655 persoane). Și mai grav e faptul că numărul bătrânilor de peste 65 de ani e mai mare decât cel al copiilor de până la 14 an, așa că dependența demografică s-a accentual la 49 de copii și bătrâni, la 100 de adulți. Astfel, dintre cei 19,76 milioane de locuitori, aproape 6,5 milioane sunt bătrâni și copii.

Potrivit INS, la 1 ianuarie 2016, populaţia rezidentă din mediul urban a fost de 10,634 milioane de oameni, în scădere cu 0,6% faţă 1 ianuarie 2015, restul fiind evident în zona rurală.

De asemenea, procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit, comparativ cu 1 ianuarie 2015, iar indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 109,6 (la 1 ianuarie 2015) la 112,3 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (la 1 ianuarie 2016). Ponderea populaţiei de 0-14 ani în total populaţie s-a păstrat constantă (15,5%) în ambii ani, dar ponderea populaţiei de 65 ani şi peste în total populaţie a crescut de la 17% în 2015 la 17,4% la 1 ianuarie 2016.

Dincolo de o rată scăzută a natalității, România continuă să fie o ţară de emigrare. Soldul migraţiei internaţionale în anul 2015 a fost negativ, numărul emigranţilor depăşind numărul imigranţilor cu aproape 58.000 de persoane. În cursul anului 2015, spre deosebire de anul 2014, barbaţii au emigrat într-o proporţie mai mare decât femeile (50,9%).

Un dezastru demografic

Implicațiile acestor cifre sunt catastrofale și ar trebui nu să dea de gândit, ci să panicheze autoritățile, care trebuie să ia urgent măsuri pentru creșterea natalității și atenuării dependenței demografice. Altfel, în doar câțiva ani fondul de pensii – deja pe deficit masiv – nu va mai putea fi susținut decât prin împrumuturi masive, care vor afecta stabilitatea economiei, iar piața muncii – și ea deja în suferință din lipsă de angajați pregătiți – nu va mai putea oferi companiilor șansa de se dezvolta și de a crea noi locuri de muncă.

Deja România are una dintre cele mai scăzute rate ale fertilității din lume, de doar 1,33 de copii născuți de o femeie, sub media UE de 1,61. Teoriile demografice susțin că pentru ca un spațiu cultural, o națiune, să-și continue existența e nevoie ca rata fertilității să fie undeva la 2,11, iar sub 1,6 nu prea mai sunt șanse de revenire. Practic, națiunea respectivă e condamnată la dispariție în câteva decenii, pentru că situația se agravează de la an, la an tocmai din cauza scăderii numărului de tineri.

Soluția adoptată în Occident, de exemplu, a fost aducerea de emigranți, care, la rândul ei, a produs alte probleme de ordin identitar, cultural, majoritatea noilor veniți în Europa fiind musulmani, fundamental diferiți de civilizația europeană, construită pe baze creștine, indiferent că religia nu mai înseamnă mare lucru în acest spațiu. Așa că, au apărut alt fel de crize, asimilarea nu a funcționat decât în foarte puține situații, iar grupurile de culturi diferite sunt, mai degrabă, autoizolate de restul populației.

De aici, cel mai probabil, la vârsta adultă, copiii noștri vor trăi într-un cu totul alt continent, și nu rămâne decât să sperăm că mixul care va apărea în maximum trei decenii nu va fi rezultatul unor confruntări, ci va fi pașnic și va respecta diversele culturi care-l formează.

sursa-http://www.businesscover.ro/

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2021 . Designed by: Livedesign