Teatrul National la 1880

02 noiembrie 2016 Alex Galmeanu Bucurestii vechi

sursa/www.muzeuldefotografie.ro/

Fotografiile de secol 19 din Bucuresti sunt destul de rare, asa ca orice imagine de acest gen care intra in colectia noastra, reprezinta un adevarat motiv de bucurie. Cadrul de mai sus,  ne infatiseaza vechea cladire a Teatrului National de pe Calea Victoriei si trebuie sa fi fost realizat undeva in perioada 1883-1890, adica exact in intervalul in care fotograful si pictorul Eduard Pesky a activat in capitala.

Printul este o albumina lipita pe un carton specific perioadei, pe care este notat atat numele fotografului cat si orasul, Bucuresti in cazul nostru. Cliseul se pare ca exista si in alte colectii, duplicat dupa acelasi negativ, dar diferit din punct de vedere al obiectului. Varianta care circula pe internet, de exemplu, este lipita pe un carton ce prezinta toate textele scrise cu un alt font.

Eduard Pesky (1835-1909) a fost un fotograf nascut la Codlea, dar cu scoala in Brasov si Budapesta. In perioada 1883-1889 el a lucrat in Bucuresti preluand atelierele fotografice ale lui Andreas Reiser de pe strada Domneasca. Pesky este considerat de specialisti ca fiind unul dintre primii fotografi “de cladiri” din capitala.

Teatrul National se intampla sa fie o constructie relativ noua la data realizarii imaginii, fiind inaugurata cu aproximativ 30 de ani in urma (1852). Din pacate istoria avea sa fie nemiloasa cu aceasta frumoasa constructie, bombardamentele din 24 august 1944 o vor transforma in ruina. Un timp, pana in anii 2000, locul se prezenta ca o piateta deschisa cu un monument dedicat eroilor tipografi. Astazi terenul este ocupat de o reinterpretare a fatadei vechiului teatru, o invitatie interesanta pentru rememorarea acestui emblematic edificiu.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign