Balurile de altădată: de la poveste la ceremonial

10 decembrie 2016 Andrei Slavuteanul cursuri, Evenimente
baluri bucuresti

Aţi fost vreodată la un bal? Vă puteţi imagina complexitatea pregătirilor, emoţia gazdelor, strălucirea saloanelor, graţia doamnelor şi eleganţa domnilor care luau parte, secolul trecut, la asemenea evenimente?

În 15 decembrie, la 19.00, vă aşteptăm la Fundaţia Calea Victoriei, la evenimentul Balurile de altădată: de la poveste la ceremonial.

Vă invităm să explorăm împreună, prin poveşti si fotografii vechi, cele mai frumoase saloane ale palatelor româneşti, unde se valsa, cânta, mânca, juca poker şi socializa. Firul poveştilor ne va duce prin marile oraşe ale ţării şi o să aflăm cu prilejul cărui bal celebrul Barbu Lăutaru l-a impresionat, la Iaşi, pe pianistul Franz Liszt. Vom aminti de balurile organizate la curtea regală sau de acelea la care Regina Maria sau Martha Bibescu erau nelipsite.

Organizate în palate, case boiereşti, cazionuri sau chiar la Teatrul Naţional, balurile de altădată adunau oamenii aleşi ai ţării – boieri, oameni politici sau personalităţi culturale. Cu toţii îşi etalau cele mai frumoase ţinute la aceste petreceri şi obligatoriu cunoşteau peste 20 de dansuri de societate. Doamnele şi domnişoarele trebuiau să aibă o ţinută unicat pentru fiecare bal la care participau, iar un asemenea eveniment se pregătea cu câteva luni înainte.

Fiecare oraş al ţării avea propriile baluri la care participa boierimea locală, însă cele mai spectaculoase petreceri se dădeau în Capitală.

Balul familiei Suţu era primul eveniment al sezonului, adică primul bal după Postul Paştelui. Familia Suţu accepta la balul lor nu doar persoane de viţă nobilă, ci şi persoane politice sau din mediul artistic.

Toate aceste baluri beneficiau de o recenzie amănunţită în Almanach de High Life, astfel că şi cei care nu participau la eveniment puteau afla cum s-a desfăşurat un anumit bal.

Balurile aveau nişte date bine stabilite: la începutul de an şi zile onomastice sau erau prilejuite de evenimente importante, de exemplu o logodnă. Puteau să fie baluri de sezon, baluri cu muzică sau baluri mascate.

Constantin Argetoianu amintea că cel mai frumos bal al anului era dat de familia Ştirbey, în timp ce balul familiei regale era cel mai mediatizat eveniment al anului.

Înscrierile se fac pe adresa contact@victoriei.ro.

Lector: Anita Sterea, istoric

Data: 15 Decembrie 2016, Ora: 19:00

Cost: 40 ron, Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 35 ron

Loc: fundatie, str. Popa Soare nr. 40, et. 1, Bucuresti

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign