Warning: Use of undefined constant url - assumed 'url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home4/bucurest/public_html/wp-content/themes/bucurestii-v2/single.php on line 17

Biserica Spirea Veche

30 decembrie 2016 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie

Biserica Spirea Veche (Sf. Spiridon Vechi) a fost construită începând cu anii 1921-1922, după planurile arhitectului Ioan D. Trajanescu, în locul unei bisericuţe de sec. al XVII-lea. Ctitorul primului lăcaş de cult a fost dr. Spiridon Kristofi, originar din Corfu, de aici şi hramul bisericii.
Nava noii biserici, terminată în 1930, a fost printre primele construcţii la construcția cărora s-a folosit betonul armat.
Arhitectul bisericii Sf. Spiridon – „Spirea Veche”, profesorul Ioan D. Trajanescu, a conceput un plan basilical în cruce greacă înscrisă, delimitat de stâlpi puternici din beton armat, cu secţiunea de cca. 1 metru; absidele laterale erau de plan rectangular. Alţi stâlpi din beton armat descriau planul masivului turn-clopotniţă cu foişor, aflat în capătul vestic al bisericii. Între toţi aceşti stâlpi erau mari panouri din cărămidă masivă, întreaga structura fiind acoperita la exterior cu cărămidă aparentă smăltuită. Acoperişul turlelor era din ţiglă smălţuită.

Biserica de la Uranus 27, aflată la intersecţia de la „Niţă Stere”, a fost cu greu demolată în 27 aprilie 1984. Punerea sa la pământ a fost făcută prin mai multe încercări de dinamitare, neputând fi dărâmată cu excavatoarele… o construcție extrem de solidă! Doar câteva vitralii, strănile şi icoana de hram a Sfântul Spiridon au putut fi salvate, ele fiind duse la Biserica Lucaci din Capitală.
Spirea Veche are o soră mai mică, dar și mai modestă, care mai există şi azi în str. Puișor – Biserica Spirea Nouă, construită la sfârșitul sec. al XVIII-lea. Casa parohială acestei biserici a fost construită la 1911 din banii „defunctului Niță Sterie” așa cum reiese din plăcuța existentă pe peretele ei.

Alte edificii familiare, din Bucureşti, proiectate de arhitect sunt Palatul Ligii Culturale (Teatru Bulandra), Crematoriul Cenușa, Biserica Cărămidarii de Jos sau biserica din Regie – Belvedere, foarte asemănătoare cu aceasta, în special în zona turlei principale şi a texturii faţadei.

foto: Alex. Petit (anii ’30)

sursa foto: fototeca I.N.P. via revista Arhitectura

informaţii via bacisme.wordpress.com, revista Arhitext, patriarh.ro şi „Bucureştii mahalalelor” de Adrian Majuru

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign