Warning: Use of undefined constant url - assumed 'url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home4/bucurest/public_html/wp-content/themes/bucurestii-v2/single.php on line 17

Nu pot înțelege obsesia ”salvatorilor”, care se opun oricărei construcții noi, mai ales în București, și consideră că orice vechitură de casă este ”monument istoric”.

27 decembrie 2016 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii noi
de Constantin Gheorghe
 

Nu pot înțelege obsesia ”salvatorilor”, care se opun oricărei construcții noi, mai ales în București, și consideră că orice vechitură de casă este ”monument istoric”. Dacă n-ați observat, vă atrag atenția asupra temei care revine cel mai des în fotografiile mele, postate pe Instagram: case vechi din București. Da, îmi plac, pentru că sunt diverse. Este adevărat, noua arhitectură a orașului, începând cu brutalismul ”socialist”-dar care are un început în anii 30-40 ai secolului trecut-are tendința să uniformizeze, reducă dramatic diversitatea. Acum uniformizarea formelor atinge o culme. Iarăși știm rațiunile: reducerea dramatică a costurilor, și creșterea puternică a profiturilor.

Asta nu trebuie să ne ducă la concluzia că astfel de construcții trebuie blocate. Nu facem nimic așa. Doar alungăm niște investiții, și niște locuri de muncă. Soluția, ca de obicei, e pe la mijloc. În primul rând e nevoie de o expertiză onestă și profesionistă a vechilor construcții: ce merită păstrat, ce poate fi înlocuit cu construcții noi. După care construcțiile rămase trebuie readuse, măcar la nivel de fațadă, la starea inițială. Celor care vor să construiască în acele zone să li se impună, pe lângă înălțime și volumetrie, și un stil de fațadă, care să se armonizeze cu mediul înconjurător, ca să zic așa. Nu mă interesează ce este în spatele fațadei.

Păstrarea unui stil cât de cât unitar ar crește și atractivitatea, și valoarea unei zone. Rămâne problema inserției unor puțe de beton și sticlă în zonele astea. Cred că s-ar putea face și asta, cu condiția să fie o arhitectură de excepție, oricât de șocantă ar fi ea. Un exemplu fericit este chiar la intrarea în stația de metrou de la Guvern, peste drum de Antipa. O vilă de anii 20-30, plus o construcție de secol XXI, care, luate împreună, arată foarte, foarte bine.

Cât privește clădirile de birouri, astea sunt fără speranță. Nu vei reuși să le scoți din cap arhitecților specializați în astfel de oribilități niște clișee, nici dacă îi torturezi cu perversiuni! Deși, cu tehnologiile din ziua de azi-și cu bani foarte puțini-ar putea face lucruri onorabile, atractive, interesante, și funcționale. E un soi de conformism, și, de ce nu, și multă lene în gândire. Povestea asta e cunoscută: înainte scuza era ”așa vrea Ceașcă!”, acum am trecut la ”așa vrea dezvoltatorul!”. Dacă știi să-ți vinzi ideile, îl convingi pe dezvoltator. Dar dacă te mulțumești doar să-l pupi în cur, asta e!

Marea problemă a Bucureștilor e legată de transport. Pentru că nimeni nu mai ține orașul în mână, urbanistic vorbind. Toți construiesc case și birouri, nimeni nu construiește străzi. Fără străzi, orașul moare sufocat. Ei bine, cele mai înverșunate lupte se duc împotriva construirii de noi străzi, a lărgirii celor existente. Orașul este viu, străzile sunt vitale, sunt arterele lui. Chiar crede cineva, la modul serios, că poți merge la serviciu cu bicicleta în stupul din nordul Capitalei, plecând din Berceni, sau Drumul Taberei? Veți zice: să construim noi linii de metrou. Da, dar cu ce costuri, într-un sol cu o geologie complicată, care scumpește mult construcția. În plus, nu poți iriga cu linii de metrou tot orașul. Transportul de suprafață este obligatoriu. Dar, ce să vezi! Și tramvaiul, și troleibizul, și autobuzul, chiar și nenorocita aia de bicicletă, au nevoie de, da, străzi!

Să n-o lungesc prea tare: Bucureștii au nevoie urgență de un arhitect șef. Și, place sau nu, felul în care arată orașul acum este măsura calității arhitecților lui. Calificativul îl dați voi. Fără supărare pentru arhitecți, da?

Tag-uri:
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign