Iarna lui 1942 la Piața Palatului Regal (actuală Revoluției), pe Calea Victoriei și-un cuplu la plimbare prin zăpadă.

19 ianuarie 2017 [Raiden] Bucurestii in istorie

Iarna lui 1942 la Piața Palatului Regal (actuală Revoluției), pe Calea Victoriei și-un cuplu la plimbare prin zăpadă. Al Doilea Război Mondial era în plină desfășurare, dar frontul era încă departe de București. Peisajul arată similar cu ce vezi în prezent, dar există totuși niște diferențe importante:

• Statuia regelui Carol I e cea originală din 1939. A fost dată jos imediat după abdicarea regelui Mihai, la 30.12.1947. Soclul statuii e flancat de pradă de război: 2 tancuri cucerite pe frontul de est.

• Cădirea Ministerului de Interne e în construcție și așa avea să rămână până după finalizarea războiului. Din anii ’50 urma să adăpostească sediul Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Romîn (din 1965 Partidul Comunist Român).

• Se văd felinarele vechi, originale, de pe gardul Palatului Regal (azi Muzeul de Artă), dar și una dintre cabinele santinelelor care patrulau în lungul lui.

Piața Revoluției e un spațiu istoric de prim rang al capitalei, cu toate astea n-a primit recunoașterea pe care o merită. Spațiul e împânzit de mașini pentru că autoritățile n-au fost capabile să construiască parcări subterane, dar și de o serie de monumente foarte diferite și amplasate fără sens.

 

foto: Willy Pragher

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign