Vila Toma Stelian

[SEDIILE PARTIDELOR] Vila Toma Stelian, sediul actual al PSD de pe șoseaua Kiseleff, e construită în 1912, când Toma Stelian (1860-1925) jurist, om politic liberal, ministru al Justiției și profesor universitar, comandă arhitectului Ion D. Berindey proiectarea unei vile cu garaj și împrejmuire pe șoseaua Kiseleff. Stelian donează casa statului român pentru a se organiza acolo un muzeu de artă, după moartea sa. Acesta se înființează în 1926. Muzeul Toma Stelian număra opere de pictură și de sculptură românească, unele semnate de Ștefan Luchian sau Gheorghe Petrașcu. În perioada comunistă, colecția intră în patrimoniul Muzeului de Artă al RPR (ulterior RSR) și e mutată la sediul central din Piața Revoluției. Vila e între 1950-1977 sediu al Uniunii Scriitorilor din RPR/RSR.

Cutremurul din 1977 avariază clădirea. Casa Stelian are azi o fațadă principală simplificată. Dispar în 1977 ornamente de la etaj, mansardă și terasa cu trepte din care se intra în clădire. Imobilul e consolidat. În 1996, vila Toma Stelian devine sediul PSDR (facțiune desprinsă din FSN, cealaltă facțiune, PD, rămânând în sediul FSN din Aleea Modrogan, actual sediu PNL), dat de stat, ulterior sediul central PSD. În 2016, PSD cumpără de la stat clădirea, contra unei sume de aproape un milion de euro. Va continua să plătească chirie la RA-APPS pentru curtea din jurul sediului, pentru că n-a vrut să o cumpere, oferta totală fiind de două milioane de euro.

E de neînțeles de ce partidele – cele mari, în principal – vor palate somptuoase, din moment ce au doar activități administrative de îndeplinit. Desigur, probabil e vorba de imagine și de cine are sediul mai luxos. Palatele astea ar fi trebuit să fie puse în circuitul public, fiind imobile reprezentative pentru Bucureștiul de acum un secol. Partidele pot închiria lejer etaje în extrem de multele clădiri de birouri.