Piaţa Unirii, în preajma anlui 1966.

22 martie 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie

Piaţa Unirii, în preajma anlui 1966. Magistrala Nord-Sud prinsese contur, piaţa fusese eliberată şi era în curs de amenajare pe latura care venea în prelungirea bulevardului 1848. Astfel, prima acoperire a Dâmboviţei cu planşeu de beton, în comunism, urma să se realizeze în zona vechiului pod Şerban Vodă, pentru a se asigura continuitatea bilevardelor pe direcţia nord-sud.
Biserica Sf. Ioan Nou, a cărei turlă se vedea în primplan, se afla pe poziţia sa iniţială şi apărea complet expusă zonei. Pe terenul din stânga urma să se ridice, câţiva ani mai târziu, magazinul Unirea; într-un deceniu, zona avea să prindă din nou viaţă.
Revenind la zona de interes a cartierului, în colţul stânga-sus al fotografiei apar primele clădire rămase în picioare după demolările din anii ’50-’60, în zona podului Şerban Vodă.
Două clădiri masive se pot vedea spre margine: una este a unui cămin-spital din str. Negru Vodă colţ cu intrarea omonimă, cealalta în plan mai îndepărtat, pe Splai, fiind Institutul de Cercetare şi Prelucrare la Cald, clădirea Statisticii, o veche construcţie industrială antebelică.
Vizual, între cele două clădiri de care v-am vorbit erau casele din Negru Vodă 4 şi Splaiul Unirii 45. Frontul Magistralei Nord-Sud nu era încă definit, păstrând la înaintare câteva clădiri din vechiul ţesut; de exemplu, blocul de 5 etaje din Radu Vodă 9.
Mutându-ne privirea spre centrul imaginii, se pot observa vechile clădiri de la începutul Căii Şerban Vodă, pe locul cărora se află azi blocul cu Hotel Horoscop. În spatele lor, putea fi observată chiar din piaţă Biserica Sf. Spiridon Nou.

foto: Paul Filip (1966)

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign