COPILĂRIE, MUZICĂ ȘI VOIE BUNĂ ÎN SALONUL MOZART AL OPEREI COMICE PENTRU COPII

07 iulie 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

Aveți încredere în muzică și în efectele ei benefice, răsună vocea caldă a maestrului Cristian Mihăilescu, gazda Marilor Serate Muzicale ale Bucureștiului. Salonul Mozart, locul meu preferat, ne primește însorit și pregătit, ca întotdeauna, pentru un nou eveniment marca Opera Comică pentru Copii. Suntem la „Întâlnirea cu maeștrii Marilor Serate Muzicale“, al treilea eveniment din programul Marilor Serate, după „Muzica desenelor animate“ și „Matineele Marilor Serate Muzicale“. Chiar dacă piticii se foiesc acum și pare că nu sunt atenți, mintea lor înregistrează tot ce se întâmplă, iar efectele muzicii nu vor întârzia să se vadă în dezvoltarea lor.

Mintea se construiește cu muzică clasică, continuă maestrul. Cristian Mihăilescu este moderatorul ediției cu numărul trei al Marilor Serate și amfitrionul întâlnirii noastre. După o scurtă introducere intră în scenă domnul Anton Niculescu, violoncelist de renume, dar și un rafinat povestitor. Anton Niculescu trăiește și respiră muzica, iar pasiunea cu care vorbește despre ea te farmecă pur și simplu. „Întâlnirea cu maeștrii Marilor Serate Muzicale“ este gândită ca un concert lecție în care publicul tânăr și nu numai are ocazia să experimenteze muzica de cameră datorită unor nume cu greutate din lumea muzicală internațională și să afle informații despre diferite instrumente. Detaliile tehnice sunt adesea îmbinate cu amănunte din istoria muzicii și cu povești din viața celor mai cunoscuți compozitori. Muzica se oprește, iar atenția este îndreptată spre cutia mare și neagră care scoate uneori sunete grave, alteori suave. Pianista Ana Maria Negrea povestește cu voce calmă cum este construit un pian. Copiii ascultă, sunt curioși și parcă ar vrea să vadă mai bine cutia magică și impunătoare.

 

Citindu-le gândurile, maestrul Mihăilescu este inspirat și îi cheamă pe scenă, unde dihania neagră își dezvăluie pântecele. Încântarea crește. Micuții îl ating, unii chiar se joacă la clape, iar improvizația muzicală curge ca un joc imprevizibil de copil. Întâlnirea dintre copii și muzică are ceva magic, este ca un secret pe care de multe ori oamenii mari nu reușesc să-l deslușească poate pentru că nu mai simt frumusețea, puritatea și sublimul din muzică așa cum o face un copil. „Întâlnirea cu maeștrii Marilor Serate Muzicale“ a adus pe scena Salonului Mozart al Operei Comice pentru Copii muzicieni de mare clasă din diferite colțuri ale lumii. Ne-au onorat artiști precum Gernot WINISCHHOFER din Austria, Mario HOSSEN (Bulgaria-Austria) și Florian MURTAZA (Franța) la vioară, Richard FRANK (Elveția- Japonia) și Ana-Maria NEGREA la pian, Klaudiusz BARAN (Polonia) la bandoneon, Cezar KNIHINSCHI la contrabass și Laurențiu MARA (chitară).

Programul Marilor Serate Muzicale continuă la sfârșitul săptămânii cu trei concerte de excepție sub denumirea „Marile Serate Muzicale ale Bucureștiului“. Evenimentele au loc la Ateneul Român, începând cu ora 19.00, atât vineri, cât și sâmbătă și duminică.

Alice Schreiner

Foto: Adi Tudose, ViraFilms

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign