Descoperiri și reinterpretări la festivalul „Marile serate muzicale ale Bucureștiului”

08 iulie 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

A treia ediție a festivalului „Marile serate muzicale ale Bucureștiului” reprezintă nu numai o serie de întâlniri cu artiști români și străini de valoare, ci și, așa cum a demonstrat-o concertul de vineri -7 iulie de la Ateneul Român, o expediție pentru descoperirea unor acorduri mai puțin cunoscute.

Ascultătorul de muzică de calitate, după ce câștigă ceva experiență, are preferințele sale, mai ales în București, unde scena de concert abundă de hituri ale muzicii clasice. Organizatorii festivalului au inclus și astfel de lucrări în program, dar se pare că s-au concentrat și pe redescoperirea și reinterpretarea unor nume mai puțin cunoscute publicului. Astfel, vineri au putut fi ascultate lucrări din creația lui Josef Suk, elev al marelui Antonin Dvořák și din cea a lui Ernst von Dohnányi, unul dintre favoriții lui Johannes Brahms. Serile următoare conțin și ele, pe lângă lucrări cunoscute, compoziții semnate de autori precum Anton Arensky, Rodion Șcedrin, Giovanni Bottesini, care nu trebuie să lipsească din colecția sonoră a unui împătimit de muzică clasică.

Vineri, Ateneul Român a fost îmbogățit de sunetele produse de unii dintre cei mai valoroși  instrumentiști de astăzi, violoniștii Mario Hossen, Gernot Winischhofer, Florian Murtaza, violistul Vladimir Mendelssohn, violonceliștii Anton Niculescu și Mirel Iancovici, în compania pianiștilor Richard Frank și Jeroen Riemsdijk. Prestația lor a demonstrat că muzicianul interpret nu trebuie să fie un slujitor umil al compozitorului, ci poate să sprijine, prin emoția pe care o trăiește în timpul cântului, intențiile acestuia, rămânând în același timp fidel partiturii până la ultima notă. Numai marii artiști au capacitatea de a crea acest liant între partitură, personalitatea lor proprie și public. La galeria de interpreți menționată se vor adăuga zilele următoare și alte nume importante din lumea muzicii. Printre acestea se numără marea soprană Felicia Filip, pianiștii Luigi Fracasso, Michel Bourdoncle și Andrei Licareț, flautista Luisa Sello.

Festivalul „Marile serate ale Bucureștiului”, organizat de Opera Comică pentru Copii în perioada 1-9 iulie și dedicat muzicii de cameră continuă cu noi descoperiri și reinterpretări.

Iulia Toea Mureșan

Foto: Irina Epifan

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign