Fațada cu frontispiciu a Gării de Nord din București, văzută dinspre Piața Gării de Nord.

03 august 2017 [Raiden] Bucurestii in istorie

Fațada cu frontispiciu a Gării de Nord din București, văzută dinspre Piața Gării de Nord. Aspectul ăsta datează de la începutul anilor ’30, când clădirea a fost extinsă și modernizată. Cele 3 uși duc spre fostul Salon Regal de Recepție, folosit de familia regală până la inaugurarea Gării Regale Băneasa, în anii ’30. În perioada comunistă a fost salon de protocol, iar acum se mai organizează evenimente acolo.

Gara de Nord (inițial Gara Târgoviștei) a fost inaugurată în 1872 și de atunci a tot fost remodelată și extinsă, neajungând niciodată la o formă finală, deși au existat planuri. E pe lista monumentelor istorice, dar arată jalnic. Mizeria e la ea acasă, iar funcționalitatea spațiilor care ar trebui să deservească călătorii e extrem de scăzută.

Piața Gării de Nord ar trebui să fie un spațiu pietonal și de informare turistică, așa cum e esplanada Gării Centrale din Amsterdam, Olanda. Piața Gării de Nord e doar o intersecție intens circulată de mașini, cu un scuar mizerabil cu fântână pe mijloc și mașini parcate agresiv pe unde se poate. Plus tarabe, panouri publicitare, cabluri, mesh-uri, bannere, practic tot tacâmul care să agreseze pietonii și să genereze haos urban.

N-am văzut nicio inițiativă a vreunui primar sau consiliu să civilizeze spațiul ăsta, practic primul lucru pe care-l văd călătorii ieșiți din Gară.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign