În sfârșit o chestie ok în centrul vechi: Primăria s-a ocupat să refacă postamentul unuia dintre cele mai emblematice monumente bucureștene: Lupoaica Romei (Lupa Capitolina).

04 septembrie 2017 [Raiden] Bucurestii in istorie

[LUPOAICA] În sfârșit o chestie ok în centrul vechi: Primăria s-a ocupat să refacă postamentul unuia dintre cele mai emblematice monumente bucureștene: Lupoaica Romei (Lupa Capitolina). Și nu arată rău. Postamentul, așa cum fusese gândit de administrația Oprescu la reinaugurarea statuii în Piața Romei în 2010, era foarte prost executat și ajunsese să se degradeze în ultimul hal, o rușine pentru cea mai turistică zonă a Bucureștiului.

E bine că aranjamentul actual se inspiră din amenajarea minimalistă care a existat acolo în interbelic. Atunci, Lupoaica și soclul ei erau suite pe un postament mic, la rândul său ridicat de la nivelul străzii pe o platformă circulară la înălțimea trotuarelor dimprejur și mărginită de borduri trainice identice cu cele folosite la Paris, Londra sau Praga. Sunt bordurile alea pe care le mai regăsim ici-colo prin oraș, vechi de 100 de ani, dar care-s scoase, vândute în afară și înlocuite cu borduri din prefabricate, pentru onorarea contractelor cu firmele-prietene ale primăriilor. Calitatea și durabilitatea nu aduc bani, deci nu sunt repere ale epocii actuale.

Aranjamentul actual include un postament mai mare ca cel din interbelic și o platformă circulară ceva mai mică. Postamentul măricel nu lasă soclul original al statuii să iasă în evidență, pare o prelungire a acestuia. Plus că ridică inutil de mult statuia, care ar trebui să fie mai aproape de trecători. Dar de apreciat efortul, era nevoie urgentă de refacerea amenajării. Acum mai trebuie doar câteva chestii pentru ca spațiul ăsta istoric (Piața Romei) să arate decent:

• să fie igienizată piațeta constant, e mizerabilă
• să nu mai fie amplasate dușurile alea de răcorire, care stau până la Crăciun
• să se restaureze fațadele din piațetă, momentan e jale, mai ales că avem acolo o clădire kitschoasă din 2008 și fațada degradată a Magazinului București
• să dispară de acolo bannerele și mesh-urile publicitare, care sufocă spațiul public
• să nu mai parcheze acolo Poliția Locală și alte mașini, să fie zonă pietonală pe bune
• să se monteze undeva o plăcuță cu istoria Lupoacei

Lupoaica Romei a fost dăruită lui Carol I, regele României de regele Italiei în 1906, când Carol a aniversat 40 de ani de domnie. Statuia s-a plimbat succesiv din Parcul Carol I în Piața Romei, apoi în dealul Patriarhiei, Piața Dorobanților, Piața Romană și înapoi la Piața Romei, unde e și acum.

foto anii ’30 via Photo Historia

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign