Modă şi bijuterii din Renaştere până în secolul XX

28 septembrie 2017 Andrei Slavuteanul Evenimente, Semnalari Culturale

Nu știu dacă haina îl face sau nu pe om, dar cu siguranță spune o poveste despre el și lumea în care trăiește. Ai ocazia să descoperi un univers fascinant la un curs cu temă istorică, lansat din 4 octombrie de Fundația Calea Victoriei. Modă și bijuterii din Renaștere până în secolul XX este o serie de 3 întâlniri, cu frecvență săptămânală, prezentate de istoricul Monica Neațu, autoarea blogului Istorii la feminin.

Te-ai întrebat vreodată ce-i făcea pe aristocrații de la curtea reginei Elisabeta I să îndure incomodele gulere plisate care le făceau capul să arate ca și cum ar fi fost așezat pe o tipsie? De ce nu au renunțat mai demult femeile la corset și crinoline sau ce reacții au stârnit primele doamne care au îndrăznit să poarte pantaloni în public? Cum și-au imaginat atât bărbații, cât și femeile, că a purta perucă e o chestiune deosebit de atrăgătoare?

Vei afla la curs ce-ți spun toate aceste capricii ale modei despre spiritul timpului, despre ce gândeau și simțeau oamenii într-o anumită perioadă. Căci moda surprinde, aproape imperceptibil, plăcerile, spaimele, credinţele politico-religioase sau economice ale unei societăţi.

Te vei delecta în cele trei seri de curs cu picturi, gravuri şi fotografii celebre. Va fi așa:

1. Din Renaştere în Epoca Modernă.Când şi-a făcut apariţia moda europeană? Feminin şi masculin. Corsete, haine vătuite, gulere dantelate, verdugados şi alte curiozităţi din Renaştere. Accesorii inedite. Perle, tiare, inele şi coliere – rolul lor social şi politicEuropa modernă.Pelerine, pălării, dantele şi peruci: când domnii se împodobesc la fel de mult ca doamnele. Pantofii brodaţi cu perle. Crinoline şi panileuri. Rochia de inspiraţie britanică – un pas spre naturaleţe. Reviste de modă. Rose Bertin – prima creatoare de modă. Importanţa accesoriilor.

2. Secolul XIX – surse de inspiraţie.Corsetul este uitat? Costumul masculin – cum s-a născut o ţinută clasică. De la crinolină la silueta în formă de S şi la silueta clepsidră. Spiritul modei. Marile case de modă şi marile magazine. Worth şi Poiret – de la conservator la modern. Bijuterii Art Nouveau şi Art deco. Secolul XX şi revoluţia Chanel. De la Vionnet la Schiaparelli – drapaje, bieuri şi alte experimente. Bijuteriile fantezie. Moda în vremea războiului.

3. Europa postbelică şi renaşterea modei. Dior, Balenciaga, Givenchy.  Când hainele vorbesc despre tinereţe, revoltă şi proteste(Cardin, Courrege, Quant). Minijupa, jeanşii şi alte «transgresiuni» vestimentare. Hainele unisex. De la bijuteriile marilor case la accesoriile tinerilor. Modă şi artă (Yves Saint-Laurent). Moda la începutul secolului XXI – «o ceremonie pentru o regină dispărută»?

Ca să rezervi un loc la curs, trebuie să faci înscrierea, pe contact@victoriei.ro, apoi să achiți o taxă de participare (165 de lei). Mai departe, trebuie doar să ajungi la timp, la 19.00, în trei seri de miercuri: 4, 11 și 18 octombrie, la sediul Fundației Calea Victoriei, pe strada Popa Soare, la numărul 40, etajul 1.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign