Sediul primei școli de fete în limba română din București, Așezâmântul „Știrbei Doamna”, în paragină avansată, dar foarte aproape de ministerele din Piața Constituției și Parlamentul României.

13 septembrie 2017 [Raiden]

E prima zi de școală, însă în București avem o groază de școli nefolosite, unele dintre ele în paragină. Exemplu: sediul primei școli de fete în limba română din București, Așezâmântul „Știrbei Doamna”, foarte aproape de ministerele din Piața Constituției și Parlamentul României.

Autoritățile au eșuat să consolideze, să restaureze și să aducă la standarde actuale multe foste școli, majoritatea în clădiri-monument foarte vechi. Pe lângă respectarea istoriei orașului, revitalizarea clădirilor ăstora ar însemna mai multe locuri pentru elevi, atât de necesare.

Din păcate, autoritățile locale se țin de acțiuni de fațadă și exerciții de PR, nu se preocupă de prioritățile reale ale orașului și comunităților locale.

 

Instituția a fost creată în 1843 din bani proprii de Elisabeta Știrbei (1805-1874), devenită doamnă a Țării Românești (1848-1853 și 1854-1856). Nu se știe exact unde era sediul inițial. Clădirea din poză e din 1930, în stil neoromânesc, o supraetajare și o refacere a fațadei școlii vechi, de la finalul secolului 19. Locul ales era pe str. Justiției, între Calea Rahovei istorică (actuală str. George Georgescu) și mahalaua Antim, la poalele dealului Arsenalului.

După ce cartierul Uranus vecin a fost ras în anii ’80 pentru a se construi Casa Poporului și noul centru civic, zona școlii a fost ascunsă în spatele blocurilor din Piața Constituției și a intrat rapid în degradare. În prezent e o zonă moartă, cu clădiri abandonate sau aproape prăbușite, o soartă probabilă pentru fosta școală.

Autorități nepăsătoare (la sectorul 5 și la capitală), populație neinformată și dezinteresată. Clădirea asta ar putea fi încă salvată, dacă s-ar vrea. Dă mai departe poza, să afle și cei din lista ta.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign