Hoinar pe vechea Cale a Moșilor (II)

25 octombrie 2017 G. Graur [Aventurierul] Bucurestii vechi

Ca o continuare a articolului pe aceeași temă din 2010, vă propun o nouă incursiune în trecutul unei artere importante din Capitală și anume Calea Moșilor. Tragismul demolărilor care au avut loc aici m-a impresionat în mod deosebit. Din fericire, au existat câțiva curajoși care au imortalizat aspectul vechi, patriarhal al acestei străzi pierdute.

Pentru o mai bună înțelegere a expunerii, vă prezint și o hartă pe care am punctat poziția imaginilor vechi:

Calea Moșilor – harta veche (1969)

Prima fotografie e de la capătul dinspre bulevardul Republicii (actualul Carol):

1. Bd. Republicii la intersecția cu Calea Moșilor

Imobilul de pe colțul din dreapta, cu 2 etaje, se găsea la nr. 164, adăpostind o farmacie la parter. Aproape de nivelul cupolei se putea citi o reclamă de tip socialist. Trebuie menționat că lărgirea Căii Moșilor s-a realizat, preponderent, prin demolarea laturii drepte (a numerelor cu soț). Clădirile înalte și valoroase de pe stânga au fost cruțate, în mare parte.

În cartea „Cronica Bucureștilor” scrisă de Gheorghe Parusi avem o imagine a vechii artere, luată din apropierea bisericii Olari și care privește înapoi, spre bd. Republicii:

2. Calea Moșilor spre bd. Republicii (Carol)

Casa din stânga se afla la nr. 174. În depărtare se vede imobilul cu cupolă de pe colțul cu strada Mântuleasa.

Dl. Dan Vartanian a documentat acest tronson în anul 1976. Următoarea poză e de dincolo de strada Olari:

3. Birou de copiat acte pe Calea Moșilor nr. 184

Ea ne înfățișează, în mijloc, o casă veche, părăginită, de la nr. 184, în care a funcționat un birou de copiat acte.

Puțin mai departe, imediat după intersecția cu strada Popa Petre, pe stânga, strada arăta în felul următor:

4. Calea Moșilor după intersecția cu str. Popa Petre

E vorba de casele de la numerele 171-173. Prima, ceva mai veche, era sediul unui atelier fotografic, după cum se poate observa. Cealaltă, cu etaj, aducea oarecum cu vechile hanuri.

În stânga lor se află un imobil cu 5 etaje, care a supraviețuit:

5. Bloc cu 5 etaje pe Calea Moșilor nr. 203 (colț Popa Petre)

În prezent are numărul de stradă 203, iar la parterul lui, în 2009, își desfășurau activitatea un minimarket de cartier și o agenție loto-prono.

O altă fotografie a d-lui Vartanian privește către partea dreaptă:

6. Casă veche pe Calea Moșilor nr. 218

Am avut unele dificultăți în a o localiza, dar acum consider că acea curte umbroasă era la nr. 216, casa veche în paragină – la 218, iar clădirea cu etaj se găsea la nr. 220, pe colțul cu strada Zece Mese.

Tot în cartea d-lui Gh. Parusi, apărută la editura Compania, am găsit alte 2 imagini inedite de pe vechiul traseu, din vara lui 1978. Prima e de la intersecția cu strada Mihai Eminescu:

7. Calea Moșilor la intersecția cu str. Mihai Eminescu (1978)

În acea vreme, pe colțul din stânga erau două imobile, la numerele 213-215, ultimul fiind prevăzut la parter cu o librărie. Iar dincolo de stradă, la nr. 217, era o casă de locuit, lipită de o farmacie.

Iată cum arată în prezent intersecția Moșilor – Eminescu:

8. Calea Moșilor la intersecția cu str. Mihai Eminescu, după sistematizare (2010)

După cum se vede, spațiul s-a lărgit mult, în plus spre stânga pornesc două artere: strada Eminescu dar și bulevardul Dacia, lărgit în 1988 după desființarea străzii Taras Sevcenco.

A doua poză găsită în cartea lui Parusi e făcută dincolo de strada Eminescu:

9. Calea Moșilor aproape de intersecția cu str. Argeș

Se vede mai bine farmacia de la nr. 217, o altă casă lipită de ea la 219, după care urma clădirea cinematografului „Moșilor”, cu etaj, la nr. 221. Alăturat, la nr. 223, se afla un imobil înalt, cu 6 etaje, chiar pe colțul cu strada Argeș.

Pe celălalt colț, la nr. 225 era o casă cu etaj și prăvălie la parter, apoi o curte, o altă casă cu etaj la 229, un imobil mai înalt cu 2 etaje la nr. 231 și încă unul cu un singur etaj, la 233. Acesta era specificul zonei în materie de arhitectură.

Chiar în dreptul lor, pe partea opusă, existau o mulțime de prăvălii:

10. Prăvălii și case vechi pe Calea Moșilor nr. 282

Prima din dreapta era un studio fotografic, care funcționa după toate standardele vremii. În stânga lui, având același număr de imobil (282), se găsea o clădire cu etaj, în stil baroc, care avea la parter: în dreapta, o unitate de coșărit și sobărit, iar în stânga – o secție a unei întreprinderi care executa mutări de mobilier. Se mai vede puțin din casele de la nr. 284: un corp doar cu parter și altul cu etaj, între ele existând un gang de acces în curtea din spate.

Trecem din nou pe partea stângă unde, la intersecția cu strada Ardeleni, vedem ceva interesant:

11. Casă cu etaj pe Calea Moșilor colț cu str. Ardeleni

Era o clădire cu etaj, construită probabil tot în stil baroc, având numărul de imobil 249 A. Era mai lungă în partea dreaptă și e posibil să mai fi avut acolo un balcon.

Revenind pe latura dreaptă, avem o altă fotografie a d-lui Vartanian:

12. Front de case vechi pe Calea Moșilor, în zona intrării Baladei

Este făcută în jurul orei 10 dimineața, după poziția umbrelor. Se văd casele de la numerele 304-314, precum și câțiva trecători în vârstă (nu degeaba se chema Calea Moșilor). Prăvăliile au obloanele trase, firmele au dispărut, poate că fuseseră deja anunțați că se demolează.

În mijloc, între casele de la numerele 310 și 312, se observă un spațiu liber. Este vorba de intrarea Baladei, care se înfunda înainte de strada Ion Maiorescu, aflată în spate, fiind flancată de două șiruri de case-vagon.

Următoarea poză, tot de pe dreapta, privește dinspre strada Făinari:

13. Casă în paragină pe Calea Moșilor nr. 338

Căsuța dărăpănată era la nr. 338, iar în stânga ei se deschidea intrarea Cenușăresei care ieșea, totuși, în strada Ion Maiorescu, amintită anterior. Acum se numește Aleea Cenușăresei iar pe traseul ei au mai rămas 3 case vechi, pe stânga.

În dreapta imaginii se găsea un atelier de cizmărie, care nu avea număr de imobil, fiind considerat o simplă dugheană. În vitrină avea o oglindă, în care se reflecta ceva de pe partea opusă a străzii.

Tot în dreapta, la nr. 336, se afla o vilă cu 2 etaje, valoroasă din punct de vedere arhitectural și care ar fi putut fi cruțată la sistematizare.

În fine, ultima fotografie e de la capătul dinspre Obor, o zonă comercială de nivel superior:

14. Calea Moșilor la capătul dinspre șos. Mihai Bravu

Se pot vedea firmele mai multor unități de stat și cooperatiste: în dreapta o frizerie, apoi patiseria Moșilor, o tutungerie, un magazin cu profil de muzică, sport și articole foto, iar în extremitatea stângă – articole pentru copii. Casa din partea dreaptă a pozei era ultima de pe Calea Moșilor, având numărul 370, iar cealaltă de pe colț era pe șoseaua Mihai Bravu nr. 2.

Trec uneori pe noul bulevard, cu blocuri maiestuoase care râd în soare și mă gândesc la vremurile de demult. Mă fascinează strada veche cu casele ei pitorești, cu oamenii care își văd grăbiți de drum, cu ploaia care mătură acoperișurile, tramvaiele ce se târăsc agale, scârțâind.

O lume în mișcare, plină de viață, forfota mulțimii, briza ușoară a dimineții, mirosul de plăcinte coapte, umbra unui castan, zgomotul automobilelor, toate acestea au amuțit definitiv. Strada de altădată a dispărut în negura istoriei, de unde ne mai face, timid, un semn de rămas bun.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign