Piatra cubică masivă și perfect așezată era folosită acum un secol pe toate străzile principale ale Bucureștiului.

16 octombrie 2017 [Raiden] Bucurestii in istorie

Uneori straturile urbane se văd și când se decopertează o stradă. Pe strada Uranus se fac lucrări de asfaltare și pentru puțin timp, e scos din nou la lumină pavajul vechi.

Piatra cubică masivă și perfect așezată era folosită acum un secol pe toate străzile principale ale Bucureștiului. Strada Uranus nu făcea excepție, era arteră principală a cartierului care i-a preluat numele, situat pe dealul Arsenalului. Zona a fost demolată masiv în anii ’80 pentru ridicarea Casei Poporului și a noului centru civic ceaușist, iar din strada Uranus a rămas un ciot. Mai multe despre cum arăta zona asta pe vremuri, pe pagina Cartierul Uranus, un super proiect de păstrare a memoriei urbane.

Autoritățile actuale nu favorizează piatra cubică pentru că nu pot rula contracte multianuale de întreținere a carosabilului dacă nu-i asfalt acolo. Piatra cubică veche e durabilă și nu îmbogățește pe nimeni. De-asta au acoperit-o cu asfalt pe multe străzi sau mai rău, au scos-o și au vândut-o prin afară.

S-a inoculat ani de-a rândul ideea că pavimentul vechi n-are legătură cu epoca actuală, iar populația e total indiferentă la capitolul ăsta. Și fraierii de francezi mențin piatra cubică pe Champs Elysées, arteră principală a Parisului.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2021 . Designed by: Livedesign