Calea Călăraşi, înaintea demolărilor din anii ’80, pornea mai aproape de Piaţa Unirii decât în prezent, mai precis din dreptul străzii Bărăţiei, cea care trece şi azi prin spatele Magazinului Cocor.

01 noiembrie 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie

Calea Călăraşi, înaintea demolărilor din anii ’80, pornea mai aproape de Piaţa Unirii decât în prezent, mai precis din dreptul străzii Bărăţiei, cea care trece şi azi prin spatele Magazinului Cocor.
Privind această imagine, ne aflăm în Piaţa Sf. Vineri, acolo unde întorc tramvaiele şi acum, însă tot ce se vede în faţă a dispărut, fiind înlocuit de blocuri de 6-8 etaje, pe colţul intersecţiei Bd. Corneliu Coposu cu ce a mai rămas din str. Sf. Vineri.
Aici, trei imobile masive, cu parter şi etaj, flancau segmentul numerelor impare (9-13). Celui din stânga îi lipsea un corp la stradă, demolat în urma avariilor cauzate de cutremurul din 1977, fusese chiar în dreptul „banner-ului” dedicat Circului Urşilor Polari. Ce rămăsese din ansamblu era o clădire retrasă din aliniamentul şoselei. La dreapta, nr. 11-13, ambele imobile aveau acces în curţile din spate prin ganguri generoase, poziţionate pe centrul faţadei. În ciuda aspectului diferit al celor 3 construcţii, toate au fost ridicate în sec. al XIX-lea, iar cea din mijloc, cea albă, care îşi păstrase cel mai mult aerul arhaic, ascundea în spate clădirea Orchestrei Simfonice a Cinematografiei, o construcţie şi azi păstrată, tot ascunsă, în care s-ar găsi arhiva Electrecord. Ambele clădiri cu gang fuseseră proprietate a Arhiepiscopiei Catolice la începutul sec. al XX-lea.

foto: Paul Filip

din arhiva personală Cartierul Evreiesc

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign