Cum arătau cele câteva clădiri masive din str. Uranus, vizavi de incinta Arsenalului Armatei.

01 noiembrie 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie

După lungi căutări şi întrebări despre cum arătau cele câteva clădiri masive din str. Uranus, vizavi de incinta Arsenalului Armatei, tocmai ce am dat peste o carte poştală nemţească, expediată în perioada Primului Război Mondial, în vremea ocupaţiei militare germane.
Pe ea era tipărită o fotografie luată aproape de intrarea principală a Arsenalului, respectiv de colţul cu str. Fonteriei, unde era amplasat şi Monumentul Eroilor Pompieri, cu direcţia privirii spre intersecţia cu str. Mihai Vodă. Cele două clădiri de la adresele 6-6A aveau şi atunci rol militar. În anii ’70, clădirea alipită din dreapta era sediu al Teatrului Armatei. O veche locaţie a sa se pare să fi fost lângă fosta Cazarmă Cuza; din Calea 13 Septembrie, se făcea acolo o străduţă care îi purta numele.
Pe jos, abia se pot distinge liniile de tramvai care tăiau pavajul străzii. Ce păcat că pe dreapta nu putem vedea dincolo de copac, s-ar fi putut observa mai mult din proaspăt construitul Bd. Principele Mircea, care deschidea strada către Podul Izvor.

Un lucru curios, pe care l-am aflat strict din planuri şi hărţi, este că, la acea vreme, strada Uranus începea abia de la Niţă Stere, astfel că străzile din zonă nu purtau tocmai denumirile din perioada interbelică sau din comunism, până la demolare; astfel, ne-am trezit cu următoarea situaţie:
1. str. Fonteriei se numea Calea 13 Septembrie;
2. str. Uranus (din imagine) se numea Fonteriei;
3. str. Uranus, segmentul dintre Monumentul Pompierilor şi Niţă Stere, era parte tot din Calea 13 Septembrie, care apoi îşi urma cursul cunoscut spre Piaţa Puişor.

 

foto via ebay.de

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign