Biserica Dobroteasa, văzută din Piaţa Mărăşeşti.

19 decembrie 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie

Biserica Dobroteasa, văzută din Piaţa Mărăşeşti. În faţă se poate admira intersecţia Căii Văcăreşti cu Bd. Mărăşeşti, aşa cum ne indică şi plăcuţele din prim-plan. Şi această zonă a fost inclusă pe harta demolărilor târzii, unele chiar spontane, pentru trasarea Bd. Mircea Vodă, subtraversat de Pasajului Mărăşeşti din Bd. Octavian Goga. Mai tot ce se vede a dispărut, excepţie făcând biserica. Pe locul pieţii Mărăşeşti se află azi noul Teatru de Operetă (închis momentan!)
Frontul de partea bisericii, opus fotografului, alcătuit din trei imobile, era ca un rezumat a unei jumătăţi de secol de arhitectură în Bucureşti: de la stânga la dreapta, invers cronologic, un bloc modernist din anii ’30 (Calea Văcăreşti 95), vila neoromânească a anilor ’20 (la nr. 97) şi imobilul parter, cu aer patriarhal, ridicat în preajma lui 1900 (la nr. 99). Până la biserică, din cale se făcea o intersecţie în V, de unde porneau străzile Dr. Anghel şi Dobroteasa.
Vizavi de aceste imobile, alte trei, de o arhitectură unitară de această dată, ridicate în perioada interbelică, când se pusese în aplicare planul de sistematizare a zonei, moment în care a apărut şi Bd. Mărăşeşti.
Tramvaiul se afla în dreptul staţiei, se vede refugiul pentru linia din sens opus. pe aici treceau tramvaiele 7, 17, 22.

foto: Paul Filip

via delcampe.net

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign