,,Fata Babei şi Fata Moşului’’ în paşi de dans la Opera Comică Pentru Copii

26 martie 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

Arta are scopul de a educa. Asta face Opera Comică pentru Copii, îi învaţă pe cei mici diferenţa dintre bine şi rău, îi învaţă principiile vieţii şi din fiecare spectacol reuşesc conştient sau inconştient să ,,bifeze’’ o lecţie. Un bun exemplu este noul spectacol de balet care a avut premiera pe 24 martie 2018, ,,Fata Babei şi Fata Moşului’’, realizat de coregraful Mihai Babuşka. Basmul lui Ion Creangă este cunoscut de toată lumea şi are o morală foarte bine definită: ,,după faptă şi răsplată’’. Am fost surprins plăcută de liniştea din sală şi de nivelul ridicat de atenţie al copiilor, având în vedere că povestea a fost spusă în paşi de dans şi toate cuvintele erau înlocuite cu piruete şi grand jeté-uri.

Spectacolul începe cu un aşa-zis ,,prolog’’, care rezumă subiectul poveştii. Montarea păstrează firul clasic al basmului, decorul este simplu, minimal format dintr-o bancă şi, la un moment dat apare în scenă şi o căsuţă colorată pentru pitici. Când am văzut acest spectacol, pot spune că mi s-a îndeplinit un vis şi că am fost mai aproape de stele şi lună decât mi-aş fi putut închipui vreodată – proiecţiile atât de reale au fost uimitoare şi magice. Muzica a alternat pe tot parcursul spectacolului între cea populară şi cea clasică. Costumele actorilor nu puteau fi altele pentru o montare clasică decât cele populare româneşti, dar puţin personalizate pentru personalitatea fiecărui personaj.

 Pot spune că acest spectacol este o ecuaţie – tehnica mişcărilor de dans, cu muzica şi expresivitatea interpreţilor au compus un întreg. Balerinii s-au simţit confortabil pe scenă şi au dansat cu o lejeritate demnă de lăudat. Da, este mai greu să spui o poveste în paşi de dans, să transmiţi stări, sentimente şi mesajul corect unui public format din copii, dar balerinii îţi lăsau impresia că ceea ce fac este foarte uşor.

Spectacolul are două contraste: cel al binelui şi cel al răului, ca de fiecare dată binele este cel care învinge. Fata moşului – cea modestă, harnică şi bună la inimă VS fata babei – cea lacomă, mincinoasă şi lenesă. Amândouă parcurg acelaşi drum şi întâlnesc aceleaşi personaje fantastice: căţeluşul rănit (care atunci când a pus piciorul pe scenă a stârnit reacţia tuturor copiilor), fântâna (cu un costum foarte orginal, compus din sticle de plastic), cuptorul (ce ,,ardea’’ de energie după ce a fost curăţat), Sfânta Duminică (care a strălucit la propriu datorită costumului fermecător) şi cei doi copilaşi (îmbrăcaţi în alb asemenea unor îngeraşi). La întâlnirea acestor personaje fiecare fată a reacţionat pe măsura caracterului său. La final au avut de ales o cutie din trei, ce aveau dimensiuni difeite. Fata cea frumoasă a moşului a ales cea mai mică cutie, ce s-a dovedit a fi cea mai preţioasă; fata ursuză a babei a ales cutia cea mai mare, care le-a adus un final tragic.

Efectul comic a fost datorat tocmai acestor contraste. Vorbind limba copiilor: ,,Mami, ce frumos a fost!’’. Spectacolul este o poveste cu nuanţe de umor, armonios, pentru toate vârstele.

,,Fata babei şi Fata Moşului’’ a ridicat toată sala Operei Comice pentru Copii în picioare. Eu am aplaudat cu nostalgia copilăriei mele, în care poveştile lui Ion Creangă îmi erau citite regulat de către bunici.

“Ş-apoi încălecai pe-o coasă/ Şi vă spusei o poveste frumoasă”

Andrada Popa

Foto: Facebook Opera Comică pentru Copii

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign