Interviu | LUPTA DINTRE BINE ȘI RĂU, URCATĂ DIN NOU PE POANTE LA OPERA COMICĂ PENTRU COPII

19 martie 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

Opera lui Creangă provoacă permanent, fascinează și educă. Baletul „Fata babei și fata moșneagului” urcă în poante pe scena Operei Comice pentru Copii. Coordonatorul echipei de balet, Cătălin Caracaș, a vorbit despre premiera spectacolului care va avea loc pe 24 martie la OCC.


Cât de dificil este să captezi atenția celor mici cu personajele lor îndrăgite, care dansează pe vârfuri și fac piruete?

Dacă nu te concentrezi doar pe tehnică, ci și pe starea pe care vrei s-o transmiți prin acest limbaj nonverbal al dansului, priza la public e garantată. Copiii reacționează rapid, dacă ritmul nu le mai suscită interesul sau înlănțuirea de piruete e lentă. Ei trebuie să înțeleagă povestea doar din mimica și gesturile dansatorilor. Aici intervine arta coregrafului care transmite emoții prin mișcare, dincolo de rigoarea pașilor.  

Segmentul de vârstă căruia vă adresați, începând cu 3 ani, nu e prea fraged pentru o inițiere în această artă?


Deloc. Dansul e o joacă vizuală pentru ei, noi îl privim ca niște profesioniști. Uneori, îți amintești mai ușor niște gesturi, mișcări, decât pasaje de text.

În spectacolul care va avea premiera pe 24 martie, sunt puține personaje. Cine sunt cei care le interpretează? Debutanți/colaboratori sau profesioniști din echipa de balerini a OCC? Cum i-ați selectat?

“Fata babei și fata moșneagului” este un spectacol mai mult de creație, sunt personaje care trebuie să definească anumite caractere. Pot spune că este un spectacol de teatru dans. Selecția a fost făcută după caracterul fiecărui personaj în parte, iar oferta a fost foarte mare. Avem tineri talentați care au răspuns la această provocare de-a tălmăci coregrafia celebrului text al scriitorului Ion Creangă.

Veți semna și regia sau doar coregrafia spectacolului?

Acest spectacol poartă semnătura maestrului Mihai Babuska, atât regia, cât și coregrafia. Eu și colega mea, Cristina Opincaru, asistent maestră de balet, fostă prim balerină a ONB, nu am făcut decât să-l pregătim pentru scenă, așa cum a fost conceput inițial de realizatorul său.

Câte coregrafii ați realizat până acum la OCC?

Cred că 4, 5, începând cu “D- ale lui Nenea Iancu”, “Roata lumii în pași de dans”, “Don Quijote”, “Spărgătorul de nuci” și “Lumea păpușilor”, o adaptare după baletul Coppelia. La acestea, se adaugă și coregrafiile la spectacolele de operă, operetă sau musical.

Cum a fost drumul de la Opera Națională la Opera Comică pentru Copii? Ce v-a determinat să rămâneți aproape de OCC atâția ani?


Mi-a plăcut ceea ce am făcut cu pasiune, am slujit scena și arta coregrafică, atât cât am fost pe marea scenă a ONB, cât și aici, unde am făcut pionierat în această companie mică. Am început  cu o echipă formată din 8 balerini entuziaști ai ONB, iar acum trupa este de peste 45 de balerini angajați ai Operei Comice pentru Copii.

Care e povestea din copilărie care v-a marcat și pe care ați vrea s-o vedeți pe scenă?

Poveștile au fost multe, dar una care mi-a marcat copilăria a fost “Prinț și cerșetor” a lui Mark Twain, probabil următoarea premieră de balet pe scena mare a viitoarei stagiuni a OCC.

Care e spectacolul dvs de suflet?


Atâta timp cât faci totul cu dăruire și pasiune, nu există excepții. Fiecare spectacol în parte este ca un copil pe care îl crești și, odată ajuns pe scenă, îl lași să zboare, ca să bucure sufletele celor mici. Aplauzele la finalul fiecărei reprezentații sunt cea mai mare mulțumire.

Ce le transmiteți copiilor care vor veni să vadă această nouă montare după o poveste de Ion Creangă?


Să vină cu încredere în sala de spectacol, pentru că nici o magie nu e mai adevărată decât cea prin care transformi o realitate în emoție, iar ceea ce ai înțeles citind un text, poți să retrăiești într-o nouă dimensiune. Nimic nu se compară cu o reprezentație live.

 

Interviu realizat de Dana Macsim

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign