Dacă privim centrul fotografiei, mai toţi bucureştenii vor recunoaşte probabil blocul de pe Splaiul Independenţei, din capătul Bd. Libertăţii de azi.

04 aprilie 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi

sursa-Cartierul Uranus

Totuşi, lateralele imaginii sunt complet altele, asta pentru că aici începea str. Sf. Apostoli, înaintea demolărilor din anii ’80. Strada există şi astăzi, pe alocuri, fragmentată în mai multe segmente şi îngrădită de bulevardele Naţiunile Unite, Unirii şi Libertăţii. Imobilele supravieţuitoare ale străzii sunt alocate adreselor din str. C-tin Silvestri, Sapienţei şi, evident, Sf. Apostoli.
Imaginea de faţă a fost luată din intersecţia cu str. Mihai Vodă, complet dispărută de partea aceasta a Dâmboviţei. Pe partea stângă se afla o vilă neoclasică de sec. XIX; naţionalizată în perioada comunistă, găzduia o grădiniţă. În cartea de telefoane din 1970, la această adresă, Sf. Apostoli nr. 2, figurează Policlinica pentru copii „Izvor”. În faţa acesteia era amenajat un părculeţ. În spatele măturătoarei de pe partea stângă abia se distinge poarta către o alee de acces în Mănăstirea Mihai Vodă / Arhivele Statului, intrare rareori folosită pe sub clopotniţa ansamblului. Incinta se afla pe un deal învecinat cursului natural al Dâmboviţei de altădată, dar în 1984-85 a urmat procesul demolării ansamblului şi a nivelării reliefului; biserica Mihai Vodă şi clopotniţa au fost singurele salvate, fiind translate în spatele blocurilor din Bd. Libertăţii-Splai.

foto: Paul Filip

Din colecţia personală a echipei Cartierul Uranus.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign