În sfârșit! Compania Municipală Consolidări București, parte a noii organigrame a Primăriei București, pare că mișcă ceva.

25 aprilie 2018 [Raiden] Bucurestii vechi

O casă de la 1879 de pe strada Bărăției, la limita dintre Cartierul Evreiesc și centrul istoric, e pusă în siguranță. Până acum, casa-monument era un pericol public, prăbușită pe jumătate și riscând să rănească sau să omoare pietoni oricând. E valoroasă pentru că a fost construită la intersecția a două curente arhitectonice: revival-ul neogotic cu accente locale de la mijlocul secolului 19 și influențele neoclasice de final de secol 19. Simetria și elementele decorative fac din clădire una remarcabilă. Mai dificil va fi cu consolidarea și restaurarea, pentru că lucrările făcute de compania municipală vizează doar prevenirea prăbușirii și degradării pe mai departe.

Am mai observat aceleași lucrări de punere în siguranță pe strada Franceză din centrul vechi, unde un fost hotel de secol 19, avariat de un incendiu în anii precedenți, devenit și el pericol public, dar cu 2-3 localuri funcționale la parter. Vrem să vedem că Primăria se ocupă să revitalizeze ok clădirile-monument degradate din centru, inclusiv prin obligarea proprietarilor să le consolideze/restaureze. Sperăm că nu e doar un exercițiu de imagine, cum am mai văzut că a făcut.

Riscul seismic e una dintre problemele fundamentale ale Bucureștiului și autoritățile nu i-au acordat până acum atenția necesară, preferând să ia ochii cetățenilor cu festivaluri, statui, luminițe colorate etc., lucruri de suprafață care pe termen mediu-lung nu servesc interesului orașului. Respectul pentru trecutul Bucureștiului, un oraș bombardat, prăbușit și demolat masiv în ultimul secol, trebuie readus serios în centrul atenției.

În principiu e ok ca Primăria să dețină companiile ei în diverse domenii, se întâmplă asta în multe țări din vestul Europei și s-a mai întâmplat la București înainte de 1950, cea mai notorie companie municipală fiind atunci Societatea Comunală pentru Locuințe Ieftine, responsabilă pentru cartiere precum Vatra Luminoasă, de exemplu. Teama cea mare e că actualele companii municipale nu vor fi conduse eficient și profesionist și că s-ar putea face risipa banului public.

Urmărim pe mai departe cum lucrează sau nu companiile municipale. Dacă ați văzut și voi semne de activitate, spuneți-ne în comentarii.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign